Društvo

Opštini Medijana nagrada “ponosna kolevka”

Gradska opština Medijana po brizi za pronatalitetnu politiku i porodice sa troje i više dece, po oceni Pokreta za decu tri plus, peta je od 169 gradova i opština u Srbiji kao jedina gradska opština, odnosno opština koja nije jedinica lokalne samouprave.

Priznanje Pokreta za decu tri plus dobili su i grad Loznica-Zlatna kolevka, Opština Nova Varoš-Srebrna kolevka, Opština Kuršumlija-Bronzana kolevka , Opština Čajetina-Ponosna kolevka.

Ovu nagradu Gradska opština Medijana dobila je zahvaljujući tome što svakom prvorođenom detetu u nedelji na teritoriji opštine daruje 10 000 dinara, a svakom trećerođenom detetu u porodici 120 000 dinara, kao i zbog finansiranja vantelesne oplodnje svake godine za po 20 parova sa po 200 000 dinara.

Nebojša Kocić, predsednik GO Medijana

Zahvaljujući na uručenoj nagradi, predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić je istakao da je briga o deci i mladima opštini, ali i njemu lično, uvek bila prioritet.

Kocić je naglasio da pored ovog što je opština činila do sada razmišlja i o uvođenju donacije za svako četvrto dete u porodici u iznosu od 240 000 dinara.

Opština pokreće i kartice Medijana za bebu više – popusti za mame i bebe kojima će kod velikog broja drušveno odgovornih firmi, malih i velikih kao što su poliklinike, apoteke, prodavnice dečije garderobe, hipermarketi, taksi usluge, usluge salona za lepotu, biti omogućeni popusti od 20 do 50 % mamama do navršene starosti deteta od godinu dana.

Predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić ovom prilikom promovisao je i Fondaciju Carica Jelena koju je opština osnovala, a čijim sredstvima će, kao prva aktivnost biti finansirana nabavka četiri CTG aparata za porodilište.

Vladica Gavrilović, predsednik Pokreta za decu tri plus, istakao je da država mora nešto sistemski da učini u borbi protiv bele kuge, jer se u Srbiji svake godine rodi 36 000 dece manje nego prethodne godine. On je istakao da su naši preci ratovali za našu zemlju i da mi danas ne smemo da je izgubimo zato što nam se ne rađaju deca.

Gavrilović smatra da samo materijalna, finanasijska davanja države i svih drugih društvenih subjekata može dovesti do povećanja nataliteta. Pohvalio je Gradsku opštinu Medijana na sredstvima koja u tu svrhu izdvaja, jer ako se uzme u obzir da je među nagrađenima, njen budžet najmanji, onda je Medijana na prvom mestu u Srbiji po davanjima za porodice sa troje i više dece.Nema bolje investicije od investiranja u bidićnost, a to su deca, jer ništa nema takvu vrednost kao ljudski život.

Predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić obećao je pomoć Pokretu za decu tri plus u organizovanju drugog Sabora ovog Pokreta koji će biti održan u Nišu u martu mesecu. Gradska opštine Medijana podržala je i akciju Pokreta Kartica minus za tri plus, koje postoje u desetak gradova u Srbiji, a koje porodicama sa troje i više dece do punoletstva dece omogućava popuste za kupovinu robe i plaćanje usluga u preko sto preduzeća.

Inače, Pokret za decu tri plus je osnovan na VASKRS, 16. 04. 2017. godine, sa ciljem, kako sami kažu, da Srbiju ostavimo našim potomcima, onakvu kakvu smo je nasledili od naših predaka.

Pokret za decu tri plus je pokrenuo peticiju za formiranje održivog demografskog fonda iz kojeg bi se finansirali roditeljski dodaci (za prvo i drugo dete), odnosno naknade majkama sa troje dece do dečijeg punoletsva. Stabilan demograsfski fond je garancija povećavanja roditeljskog dodatka za prvo i drugo dete, kao i sigurnost višedetnim porodica i građanima koji se odluče da svoju porodicu prošire.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com