Društvo

OPREZ! Nova prevara na društvenim mrežama

Na društvenoj mreži Facebook pojavila se nova stranica koja je pre par dana objavila podatak da će kroz nagradnu igru obradovati jednog srećnika novim modelom Samsung Galaxy telefona.

Naime, procedura je sledeća. Facebook korisnici šalji broj između 1 i 1000 porukom, a zatim sledi izvlačenje srećnog dobitnika. Međutim, sve to ne bi bilo čudno da nije svima onima koji su poslali broj stigao odgovor sa čestitkom i neophodnim uslovima za nastavak procedure oko preuzimanja nagrade.

Sa ove stranice zatražili su da se pošalju lični podaci i uz to fotografiše lična karta, zbog “video klipa u kojem će se naći pobednik”.

Jedna sugrađanka je odgovorila na ovu poruku i zatražila da joj se, s obzirom na to da potražuju lične i poverljive podatke, obrati neko sa privatnog profila radi nastavka ispunjavanja uslova, međutim odgovora sa druge strane nije bilo.

Veliki je broj onih koji su u komentarima ispod objave ostavili traženi broj, pa postoji verovatnoća da je neko naseo na ovu prevaru.

Stoga, kontaktirali smo Policijsku upravu u Nišu i raspitali se o proceduri ukoliko neko smatra da mu je bezbednost ugrožena. Naime, svako ko misli da je davanjem svojih ličnih podataka sebe doveo u opasnost i da se njegovi podaci mogu zloupotrebiti treba se javi odeljenju za Visokotehnološki kriminal i prijavi svoj problem.

Mada, kako je “bolje sprečiti nego lečiti” savetujemo vam da ovakve sumnjive objave i stranice ignorišete i ne uključujete se u akcije i nagradne igre koje nude.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com