Društvo

OPREZ! Česme u gradu koje NISU BEZBEDNE

Dolaze nam visoke temperature i sve je veća potreba da u Nišu gradske česme rade. Većina još uvek nije u fukciji, čekaju se opštine na čijim teritorijama jesu postavljene da ih otvore za sezonu.

Česme koje jesu u sistemu JKP „Naissus“ na gradskoj mreži jesu redovno kontrolisane i bezbedne, one česme koje se snabdevaju vodom sa kaptiranih izvora niko ne kontroliše.

Foto: TV Zona Plus

„Kaptirani izvori nisu pokrivani kontrolom niškog Instituta za javno zdravlje i to odavno“, kaže Snežana Gligorijević načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju, Instituta za javno zdravlje.

Mnoge česme u gradu su van kontrole i korišćenje vode sa tih česama jeste lična odgovornost svakog ali i opština koje bi morale da vodu sa ovih izvora podvrgnu kontroli, kaže Gligorijević.

Oprez na česmama: Svetinikolska ali ne ona koja se nalazi u porti crkve već ona česma koja je izvan  u podnožju brda, nije pod kontrolom Konvalučka česma, česme u porti Pantelejske crkve, Donjovrežinska česma kod groblja i Rimska česma koja se nalazi u delu Donje Vrežine ”, kaže Gligorijević.

Zakon je vrlo striktan, ako nema potpisa i pečata, ta voda ne može da se koristi za piće. To je odgovornost gradskih opština na čijim teritorijama se nalaze ove česme, jer voda sa tih česama svakodnevno teče, jer one nisu zazimljene kao one koje su na gradskom vodovodu, zaključuje Gligorijević.

Ostale javne česme koje su na gradskom vodovodu briga su gradskih opština koje sa JKP “Naissus” brinu o ispravnosti, a kontrolu vrši Institut za javno zdravlje Niš.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com