Društvo

OPET! BUČNO iznad Niša sledeće nedelje

Avioni 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije će opet od 4. do 6. jula nadletati Niš i okolinu u okviru redovne letačke obuke, saopštila je Vojska Srbije.

Vojni vazduhoplovi će leteti u popodnevnim i večernjim satima do 01.00 sat posle ponoći, potvrđuju u vojsci.

98. Vazduhoplovna brigada je namenjena za vatrenu podršku jedinica Kopnene vojske, prevoženje vazdušnim putem, izviđanje iz vazduha, kao i za borbeno i logističko obezbeđenje sopstvenih i pridodatih avijacijskih jedinica. Vatrenu podršku jedinica kopnene vojske u toku izvođenja operacija vrše snage lovačko-bombarderske avijacije i borbenih helikoptera.

Tih dana na nebu iznad Niša moguće je videti: avione tipa J/NJ-22 i IJ/INJ, zatim helikoptere tipa Gazela, avione AN-2TD i helikoptere HT-40, HN-42/45M i HO-42/45 jer su oni sastavni deo naoružanja ove brigade.

ISTORIJA OVE BIRGADE

Devedeset osma vazduhoplovna brigada je nastala integracijom jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane baziranih na aerodromima Lađevci i Niš: 161. i 285.vazduhoplovne baze, 98. lovačko-bombarderskog i 119. helikopterskog puka i jednog odeljenja 353. izviđačke avijacijske eskadrile.

Dan 98. vazduhoplovne brigade obeležava se 28. novembra. Tog dana 1949. godine formiran je 198. jurišni puk čiji je naslednik 98. lovačko-bombarderski avijacijski puk koji, od svih jedinica koje su ušle u sastav sadašnje brigade, ima najdužu tradiciju. To je bila i najstarija formirana jedinica u nekadašnjem RV i PVO.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com