Društvo

Oko 1.000 Nišlija ponovo protestovalo zbog “poklanjanja” aerodroma državi

Gradjani Niša, njih oko 1.000 protestovalo je ispred Skupštine grada Niša zbog odluke da aerodrom “Konstantin veliki” predje iz gradskog u državno vlasništvo.

Organizatori protesta, predstavnici Inicijative “Ne damo niški aerodrom” gradjanima su podelili crne i plave letke kojima su se oni simbolično izjašnjavali o poklanjanju aerodroma republici.

Na poziv organizatora svi gradjani su podigli plave letke na kojima je pisalo “protiv poklanjanja aerodroma”.

Foto: fb strana Niška inicijativa

Miloš Bošković inicijator protesta u Nišu podsetio je na protestnom skupu da je danas trebalo da bude održana sednica Skupštine grada, ali je odložena jer „valjda“ odbornike strah da pokažu svoju volju

„Odlučili su da ne glasaju kada su videli da se njihov partijski diktat ne slaže sa odlukama gradjana Niša“, rekao je Bošković.

On je kazao da su se o sudbni niškog aerodroma izjašnjavali mnogi predstavnici republičke vlasti, počev od predsednika Aleksnadra Vučića, ali da odluka nije njihova i da o sudbini aerodroma odlučuju Nišlije.

Rastislav Dinić iz Udruženog pokreta slobodnih stanara kazao je da „ovo nije kraj” već početak borbe za niški aerodrom.

„Oni će pokušati da uzmu aerodrom a mi moramo da budemo spremni da u svakom trenutku izadjemo na ulice“, istakao je Dinić.

Prema njejgovim rečima, najbitnije je da gradjani znaju ko je odgovoran za odluku o sudbini aerodroma.

„Niko ne može da donese odluku, ni predsednik, ni premijerka. Mi možemo da je donesemo i zato moramo da svakodnevno podsećamo odbornike da su naši predstavnici i da moraju da zastupaju naše interese“, rekao je Dinić.

Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju rekao je da se Niš bori protiv centralizacije i za aerodrom od 1986. godine.

„Kada je grad preuzeo aerodrom 2000. godine bio je rupa u zemlji. Na sred piste je raslo drvo, jer je aerodrom bio borbardovan i uništen. Grad Niš je stavio kao prioritet da dobijemo donacije i da obnovimo aerodrom“, izjavio je Jovanović i dodao da je republika u čitavom proteklom periodu kočila razvoj aerodroma.

On je podsetio da sva svetska istraživanja govore da se na jedno otvoreno radno mesto na regionalnom aerodromu, u lokalnoj zajednici otvore četiri do sedam radnih mesta i da je to ono što Niš ne sme da izgubi.

Učesnici protesta mirno su se razišli posle jednočasovnog okupljanja.

Veće grada Niša donelo je 30. marta odluku o prenosu državi imovine i upravljačkih prava aerodroma „Konstantin veliki“, ali da bi odluka bila punovažna potrebno je da je usvoji i Skupština grada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com