Društvo

Održana radionica za medije o poziciji osoba sa invaliditetom/hendikepom u društvu

U sredu je u Nišu održana radionica za medije pod nazivom “Uloga medija u podizanju svesti o poziciji osoba sa invaliditetom/hendikepom u društvu”.

Radionica je održana u okviru projekta “Digitalna i medijska pismenost mladih sa invaliditetom/hendikepom” koju realizuje Forum mladih sa invaliditetom, u partnerstvu sa Udruženjem studenata sa hendikepom, SeConS grupom za razvojnu inicijativu i Udruženjem za mlade Srbije.

U okviru radionice učesnici su imali prilike da se upoznaju sa:

– osnovnim principima koncepta socijalne inkluzije;
– komunikacijom sa osobama sa invaliditetom/hendikepom i
– modelima u pristupu osobama sa invaliditetom/hendikepom.

“Digitalne tehnologije omogućuju da se prevaziđu uobičajene prepreke u komunikaciji, interakciji i pristupu informacijama za osobe sa invaliditetom/hendikepom. Na ovaj način, one podržavaju socijalno uključivanje, što je podjednako ekonomski izazov i pitanje ljudskih prava za sve zemlje sveta” izjavila je Slađana Lević, koordinatorka projekta.

Kroz projekat će se jačati i kapaciteti medija za kvalitetno i odgovorno novinarstvo, kroz širenje svesti i podrške mladima sa invaliditetom/hendikepom u kontekstu pozitivnog razvoja, kritičkog pristupa i primera dobrih praksi.

“Svaka osoba sa hendikepom je individua koja ima želje i potrebe kao i svi ostali i mediji ne treba da ih sagledavaju u svetlu senzacije, kao heroje ili žrtve” rekao je Milan Janković, izvršni direktor Organizacije studenata sa hendikepom.

On je ocenio da nije mali broj novinara koji teže isključivo senzaciji kada govore o osobama sa hendikepom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com