Društvo

Od septembra jeftinije đačke ekskurzije

Đačke ekskurzije bi u ubuduće trebalo da budu jeftinije, najavila je pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković.

Ona je za RTS rekla da se đačka putovanja još uvek organizuju po pravilniku iz 2010. godine, ali da je izrada novog pravilnika pri kraju, i da bi on trebalo da počne da se primenjuje od septembra.

“Novim pravilnikom biće tačno definisano koji su to smeštajni kapaciteti koji se mogu koristiti za ekskurzije. Dakle, više ne sme i ne može biti prioritet hotel sa četiri ili pet zvezdica, već smeštajni kapaciteti koji su prilagođeni resursima za izvođenje nastave u prirodi ili ekskurzije”, navodi Nedeljković.

Nedeljković navodi primer Tršića, gde je odlukom Vlade osnovan kulturno-obrazovni centar, a koji, prema njenim rečima, ima dovoljno kapaciteta za ekskurzije. Ona dodaje da će i dalje postojati kategorija za koje će ekskurzije biti besplatne ili kojima će biti obezbeđeni popusti.

Dodaje da je u prvom delu pravilnika Srbija podeljena na regije shodno uzrastima i nastavnom planu i programu, i svaka od tih regija ima svoje kulturno-istorijske spomenike. Nedeljković ističe da je jedna od namera pri izradi pravilnika bila i da se prestane sa potenciranjem uvek istih destinacija.

Još jedna novina je ta što će učenici sedmog i osmog razreda osnovne škole moći da idu na ekskurzije i u Republiku Srpsku.

“Ukoliko već imate organizovanu ekskurziju na Tari, i obilazite šargansku osmicu, prirodno je da možete da vidite i Višegrad i Andrićgrad, što je svakako značajno za našu kulturu”, navodi Nedeljković.

Pomoćnica ministra navodi i da su se pri izradi pravilnika rukovodili time da deca prvo treba da upoznaju i zavole svoju zemlju, pa će tako samo učenici četvrte godine srednje škole, odnosno maturanti moći da idu na ekskurziju u inostranstvo, dok će prve tri godine ekskurzije biti organizovane ili u Srbiji ili u Republici Srpskoj.

Takođe, agencije koje nude dodatne sadržaje u toku ekskurzija i za njih traže naknadna plaćanja neće biti preporučene.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com