Društvo

Obeležavanje Dana Vojske Srbije u Nišu

Povodom Dana Vojske Srbije, oficiri, podoficiri i civilna lica Komande Kopnene vojske prisustvovali su polaganju venaca na spomenik Kralju Aleksandru, kod Komande Kopnene vojske u Nišu. Delegaciju koja je položila venac predvodio je načelnik štaba Komande Kopnene vojske, pukovnik Vladeta Baltić.

U Domu Vojske Srbije u Nišu organizovan je svečani skup, gde su pročitane čestitke, naredbe o unapređenju i dodeli stimulativnih mera pripadnicima Komande Kopnene vojske. Na svečanom postrojavanju pripadnika, obratio se komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović, koji je prisutnima čestitao Dan Vojske Srbije.

Danas će se na brdu Bubanj postrojiti deo jedinica Garnizona Niš, kojima će Dan Vojske Srbije čestitati komandant Treće brigade Kopnene vojske, pukovnik Predrag Grbić.

Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. aprila, u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

POVEZANOST NARODA I VOJSKE

Srpska vojska nastala je iz ustaničkih četa, dakle iz naroda koji se latio oružja da bi izborio svoju slobodu. Tu leže koreni duboke povezanosti našeg naroda i naše vojske.

„Vojska Srbije neguje ovu suštinsku vezu, tako da i u uslovima profesionalizacije ostaje privržena građanima Srbije i pomaže im kad god je to potrebno. Građani, takođe, prepoznaju tu sudbonosnu povezanost i cene napore koje vojska čini za opšte dobro“, piše na sajtu Vojske Srbije.

Poslednjih godina primetno je veliko interesovanje za dobrovoljno služenje vojnog roka, zaposlenje u svojstvu profesionalnog vojnika i za školovanje u Vojnoj gimnaziji i na Vojnoj akademiji.

PREMA NOVOJ ORGANIZACIJI, VIDOVI VOJSKE SRBIJE SU:

Kopnena vojska i Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana.

RODOVI SU: pešadija, oklopne jedinice, artiljerija, inžinjerija, artiljerijsko-raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva, avijacija, rečne jedinice i jedinice za elektronska dejstva.

SLUŽBE U VOJSCI SRBIJE DELE SE NA OPŠTE I LOGISTIČKE

OPŠTE SLUŽBE SU: kadrovska, telekomunikacije, obaveštajna, bezbednosna, informatička, atomsko-biološko-hemijska, vazdušno osmatranje i javljanje,
geodetska, pravna, finansijska i meteorološka i navigacijska služba.

LOGISTIČKE SLUŽBE SU: tehnička, intendantska, sanitetska, saobraćajna,
veterinarska i građevinska služba.

U odnosu na raniju organizaciju Vojske, status roda izgubili su veza, ABHO i VOJ, koji su postali službe, a postojećim službama pridodate su obaveštajna, bezbednosna i meteorološka i navigacijska služba.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com