Društvo

NOVINE U NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI: Prvaci dobili projektnu nastavu, petaci informatiku

Projektna nastava kao obavezni predmet za učenike prvog razreda koji će 1.septembra sesti u školske klupe, jedna je od novina koja očekuje sedmogodišnjake.

Sa druge strane, oni će ravnopravno sa učiteljem moći da učestvuju u kreiranju nastave, a u sve će biti uključeni i roditelji, kaže Divna Stevanović, direktorka Osnovne škole “Ratko Vukićević”.

Ono što je najvažnije to je činjenica da su novi programi nastave orjentisani na ishode posle svakog razreda, ali imaju za cilj i da kod dece razviju timski rad, saradnju sa ostalim učenicima i učiteljima, kreativnost, maštovitost i rešavanje problema.

“Projektna nastava” je novi obavezni predmet za učenike prvog razreda”, kaže Divna Stevanović. “Učenici će na ovim časovima moći, zajedno sa učiteljima, da odlučuju šta će i kao obrađivati. Tema će biti različite i zavise od njihove maštovitosti i kreativnosti, ali i interesovanja. Primera radi, to može da bude projekat uređenja učionice i to će raditi mesec dana. Mogu da se organizuju i druženja sa roditeljima ili nešto drugo. O temama će se deca dogovarati sa učiteljima, ali je sasvim sigurno da će na ovaj način da se poveća njihova aktivnost u školi i oni će moći da pokažu više inicijative, a nastava će im postati zanimljivija”, objašnjava Divna Stevanović i dodaje da deca više neće samo sedeti u klupama, slušati predavanja, učiti lekcije od reči do reči i ponavljati to za ocene. Sada će im časovi postati mnogi zanimljiviji, a znanje će usvajati na neposredan način.

Promena će biti i kada se radi o izbornim predmetima.

“Građansko vaspitanje i verska nastava i dalje ostaju na spisku izbornih premeta. Učenici će se na početku školske godine opredeljivati za jedan od ovih predmeta i izučavaće ga tokom cele godine”, dodaje Stevanović. “Ostali izborni premeti koje smo imali do sada postojaće i dalje ali kao slobodne aktivnosti učenika”.

I kod slobodnih aktivnosti će biti novina. Svaka škola će ponuditi broj slobodnih aktivnosti koje može i da realizuje, a učenici će se sami odlučivati šta će izabrati.

“Važno je da napomenemo da će u sve ove učeničke aktivnosti biti uključeni i roditelji i to je važno kako za decu tako i ta školu jer smo uvek teželi ka tome da saradnja sa roditeljima bude na što većem nivou jer samo tako škola može da ispuni ciljeve koji joj se postavljaju”, dodaje Divna Stevanović.

Sa novinama će se sresti i učenici petog razreda. Doduše, one su uvedene još prošle godine, ali za novu generaciju petaka sve je to novo.

“Petaci su još prošle godine dobili tri nova predmeta”, dodaje direktorka Osnovne škole “Ratko Vukićević”. “Fizičko nije novi predmet, ali mu se dodaje i zdravstveno vaspitanje pa menja naziv u Fizičko i zdravstveno vaspitanje. Učenici petog razreda su dobili i predmet Tehnika i tehnologija što je nekada bilo Tehničko ovrazovanje, a Informatika i računarstvo, nekada izborni, postao je obavezni predmet”.

Fizičko vaspitanje i dalje ostaje sa tri časa nedeljno, ali mu se dodaju još 18 časova koji će biti ispunjeni na narazlitije načine.

Uglavnom će u okviru ovih časova da se organizuju izleti, sportska takmičenja i slične aktivnosti.

Povećanje broja časova fizičkog vapitanja ili bar fizičkih aktivnosti je od posebnog značaja za dravlje dece jer je poslednjih godina prićeno, kod sistematskih pregleda učenika, da je sve veći broj osnovaca sa nepravilnim držanjem tela, deformitetima kičme, ravnim stopalima, ali, što je još ozbiljnije, raste broj gojazne dece, a kod nekih mališana je primećen i povišen pritisak.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com