Društvo

Novak i Bogdan SREBRNI na Međunarodnoj olimpijadi u Lisabonu

Učenici iz Srbije osvojili su pet srebrnih medalja na 49. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike koja se održava u Lisabonu.

Među nagrađenim fizičarima su i dvojica Nišlija Novak Stanojević iz niške gimnazije “Svetozar Marković”, Igor i Marko Medvedev iz Matematičke gimnazije iz Beograda, Dimitrije Pavlov iz gimnazije “Vuk Karadžić” iz Loznice i Bogdan Stanojević iz gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša.

“Teorija je bila teška a eksperiment još mnogo teži. Svi smo relativno blizu sa poenima”, rekao je Bogdan Stanojević za Niške Vesti.

Olimpijada u Lisabobu bila je prilika srpskim takmičarima da obiđu znamenitosti.

“Organizatori su se potrudili da učesnici obiđu što više turističkih destinacija i nama je ovde zaista lepo. Popodne je i dodela medalja”, dodao je Stanojević.

Ovo je treći put zaredom da svi učenici iz Srbije osvajaju medalje na olimpijadi ovog tipa. Stanojevići iz Niša su se i prošle godine na ovom takmičenju okitili srebrom.

Ove sjajne učenike predvodili su Veljko Janković sa Instituta za fiziku iz Zemuna i dr Božidar Nikolić sa beogradskog Fizičkog fakulteta.

Odlazak ekipe Srbije na olimpijadu u Lisabonu pomogli su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanija NIS.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com