Društvo

Nova pravila za ugostitelje Niša

Za sve ugostitelje u Nišu od sada važe nova pravila o postavljanju montažnih objekata na javnim površinama.

Naime, odbornici Skupštine grada Niša usvojili su preciznije uslove za podnošenja zahteva, kao i rokovi za postavljanje zimskih i letnjih bašta.

Od 2017. godine bašte otvorenog tipa se mogu postaviti i koristiti od 1. marta do 31. oktobra, a bašte zatovrenog tipa od 1. novembra do kraja februara.

Kao nova odredba u Odluci o postavljanju manjih montažnih obejkata na javnim površinama u Nišu je da se ne može izdati odobrenje za novi zahtev za postavljanje letnje ili zimske bašte, ukoliko nisu regulisana sva dugovanja za ugostiteljski objekat ispred koga se postavlja bašta.

Definiše se i da se na početku sezone zahtevi za letnje bašte podnose od 10. januara do 11. februara, a zahtevi za zimske bašte na početku sezone podnose se od 10. septembra do 11. oktobra.

„Propisuje se da se estetske karakteristike bašti utvrđuju kroz Urbanističko-tehničke uslove i plana nadležne Uprave i Zavoda za urbanizam. Predložene izmene imaju za cilj i da zakupci koji već koriste lokaciju i koji redovno plaćaju zakup i lokalnu komunalnu taksu mogu da nastave korišćenje iste lokacije ukoliko u propisanom roku podnesu zahtev sa dokazima o plaćenim dažbinama i da ne budu predmet javnog nadmetanja“, objašnjava načelnik Uprave za planiranje i izgradnju, Rodoljub Mihajlović.

Veće cene kazni

Menja se iznos kazni radi postizanja primerenog nivoa iznosa prekršajnih kazni i usaglašavanja sa pozitivnim propisima.

„To znači da će se kazniti za prekršaj fizičko ili odgovorno lice novčanom kaznom u iznosu od 25.000 dinara, ako postavi manji montažni objekat na javnoj površini bez odobrenja nadležnog organa ili suprotno izdatom odobrenju nadležnog organa, odnosno kazniti za taj prekršaj pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 150.000 dinara, a preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 75.000 dinara“, dodaje Mihajlović.

Lokalna komunalna taksa

Podsetimo, za korišćenje javnih provršina za postavljanje manjih montažni objekata plaća se lokalna komunalna taksa koja je sada, po novoj posebnoj odluci, usvojene na prethodnoj sednici SG Niša, izjednačena za letnje i zimske bašte i iznosi 52 dinara po metru kvadratnom po danu.

„Vlasnici koji nemaju odobrenje za postavljanje tende mi ih sada uklanjamo jer uvodimo nove uslove komunalnog reda u gradu. To podrazumeva da se prvo oslobodi cela Obrenovićeva ulica, a verovatno ćemo to raditi i na još nekim lokacijama, kao što su Kej i Kopitareva ulica, kako bismo uredili onako kako je to planski predviđeno“, rekao je Saša Markišić, načelnik Opštinske uprave GO Medijana i dodao da će vlasnici moći da nastave da rade.

On je dodao da se novom odlukom o postavljanju manjih montažnih obekata na javnoj površini predviđa i da ubuduće sve tende budu tipizirane, odnosno jednake, kao da će morati jasno da bude obeležen protivpožarni put za vanredne situacije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com