Zdravlje

Nova metoda ugradnje katetra kod bubrežnih bolesnika

Lekari specijalisti niškog Kliničkog centra, ponovo su pokazali da drže korak sa svetskim medicinskim standardima, te su pre nekoliko dana, po prvi put, hirurzi ove zdravstvene ustanove, primenili potpuno novu metodu ugradnje katetera kod bubrežnih bolesnika čije lečenje podrazumeva dijalizu.

Plasiranje tzv. peritonealnog katetera laparoskopskom tehnikom, umnogome će, tvrde lekari, poboljšati učinak lečenja dijaliziranih pacijenata, ali i poboljšati kvalitet njihovog života, te će se, kao i u drugim svetskim medicinskim centrima, ova metoda primenjvati nadalje stalno, kod svih pacijenata čije zdravstveno stanje to dozvoljava.

Kako je ova tehnika ugradnje katetera za peritonealnu dijalizu, koja se za razliku od hemodijalize može obavljati i u kućnim uslovima, ranije, samo nekoliko puta sporadično primenjena u drugim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, niški Klinički centar bi trebalo uskoro da postane i edukacioni centar, kažu u Upravi.

“Zaista sam ponosan na svoje kolege, koje neprestano pokazuju da su, osim neuporedivo boljih uslova koje sada imamo u novoj zgradi KC, itekako zainteresovani za dalje usavršavanje, tako da će i ovaj napredak biti od izuzetnog značaja za naše pacijente, a to nam je svakako najbitnije”, izjavio je generalni direktor KC Niš, prof. dr Zoran Radovanović.

“Znam da ćemo uspeti da ubuduće pomognemo i kolegama iz drugih gradova koji će ovde dolaziti na edukaciju i usavršavanje, te smatram da iz dana u dan, zahvaljujući ovakvim medicinskim pomacima u pružanju zdravstvenih usluga, Klinički centar u Nišu dokazuje da je kao ustanova, od izuzetnog strateškog značaja.”

U istom danu, uspešno su obavljene, dve ovakve intervencije u opštoj anesteziji, a lekari kažu, da je i kvalitet ishoda lečenja zahvaljujući ovoj tehnici, znatno izvesniji i učinkovitiji.

“Naučno- istraživačkim radom, dokazano je da laporoskopskom metodom, pacijentima pružamo bolji kvalitet života i njihovog lečenja, tako planiramo da ovu metodu primenjujemo kontinuirano, kao i da sarađujemo sa ostalim zdravstvenim centrima u zemlji, jer smo već to radili kada je reč o drugim metodama i zahvatima, što se pokazalo kao odlično,” izjavio je dr Veroljub Pejčić, direktor Centra za minimalno-invazivnu hirurgiju niškog KC.

Oba pacijenta se osećaju dobro i njihov oporavak teče po planu, a sama intervencija je za njih utoliko bolja, jer mi uz pomoć kamere tačno pozicioniramo kateter, mogućnost za eventualno curenje je svedena na minimum, tako da je i sam proces dijalize efikasniji, a rezovi su minimalni i bitno je naglasiti da se ova metoda iskljičivo primenjuje kod pacijenata čije zdravstveno stanje ispunjava određene uslove, kao i da mogu da budu podvrgnuti zahvatu u opštoj anesteziji, naveo je hirurg, dr Slobodan Jovanović.


Jedan od dvojice pacijenata kojima je istog dana plasiran peritonealni kateter je 44- godišnji Ivica Jašarević, koji se trenutno, uspešno oporavlja na Klinici za nefrologiju.

“Osećam se dobro i zaista se nadam da će mi ovo pomoći u daljem lečenju, ono što mi je bitno je da nemam bolove i da mi lekari kažu da je intervencija obavljena uspešno, tako da se, iskreno, bez obzira na svu negu koju ovde imam, nadam da ću uskoro otići kući”, kaže Jašarević.

Da ova metoda, na neki način, predstavlja revoluciju u lečenju dijaliziranih pacijenata, potvrđuju i nefrolozi i navode, da se nadaju da će ova metoda biti primenjivana često, kako bi put do izlečenja, odnosno transplantacije bubrega, pacijentima biti znatno lakši.

“Zaista je važno da kateteri za dijalizu budu postavljeni tačno kako nauka nalaže i da dijaliza bude potpuna, a to ova tehnika plasiranja zaista omogućava i nadam se, da će zahvaljujući tome, naši pacijenti sa bubrežnim oboljenjima, živeti lakše, jer se ova vrsta dijalize razlikuje od hemodijalize, koja se sprovodi isključivo u bolničkim uslovima, a i u tom domenu će usluga biti kvalitetnija, jer očekujemo i zanovu aparata, tačnije, Klinika bi trebalo uskoro da bude opremljena sa još 48 novih mašina za dijalizu, istakla je dr Branka Mitić”, direktorka Klinike za nefrologiju.

Prema podacima lekara niškog Kliničkog centra, u Srbiji trenutno više od devet stotina pacijenata sa bubrežnim oboljenjima čeka na transplantaciju, od kojih oko tri stotine njih, u niški zdravstveni centar dolazi na hemodijalizu.

Klinički centar u Nišu dobija nove aparate za dijalizu

“Svi aparati za hemodijalizu u niškom Klinikom centru biće zamenjeni u narednih deset dana zahvaljujući donaciji farmaceutskih kuća”, najavio je danas direktor te zdravstvene ustanove Zoran Radovanović.

On je kazao da će Klinički centar dobiti 48 novih aparata, što će omogućiti mnogo komfornije sprovodjenje terapije kod bubrežnih bolesnika.

Direktorka Klinike za nefrologiju Branka Mitić kazala je da optimalno vreme upotrebe aparata za hemodijalizu iznosi 20.000 sati, a da svi aparati na toj klinici imaju preko 20.000 sati rada, neki preko 30.000 sati, a pojedini i 50.000 radnih sati.

“Broj pacijenata obolelih od hronične bolesti bubrega sve je veći i to ne samo zbog osnovne bolesti, već zbog posledica drugih oboljenja poput dijabetesa”, izjavila je Mitić na konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima Klinika za nefrologiju u Nišu ima tokom godine 250 do 270 pacijenata na hemodijalizi i 130 do 140 pacijenata na peritonealnoj dijalizi.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com