Kultura

Nova koncertna sezona u Niškom kulturnom centru

„Muzikom kroz svet“ naziv je koncerta kojim Niški kulturni centar započinje novu koncertnu sezonu.

Alesandro Krosta flauta i Nadia Testa klavir premijerno će nastupiti u velikoj sali Niškog kulturnog centra u ponedeljak 10. septembra sa početkom u 20 časova.

Ovaj umetninčki dvojac već 18 godina nastupa zajedno. Privilegiju da svoj program izvode svuda po svetu dobili su na festivalu Alesandro Skarlati u Napulju što ih je dovelo i kod nas. Odlučili su se za program koji će zadovoljiti sve ukuse, od rumunske i jevrejske narodne muzike, filmske muzike, biće raznih tanga, svita, popularnih operskih arija, ali će izvesti i jedno delo sa naših prostora. To im je, inače, manir da publiku počaste izvođenjem nekog autentičnog dela zemlje u kojoj nastupaju. Za ovu priliku pripremaju tradicional Nišku Banju“, kazala je Vesna Bratić urednik muzičkog programa NKC. 

Alesandro Krosta je veliki zaljubljenik u flaute. Njegova kolekcija sadrži više od 50 primeraka ovog instrumenta iz različitih muzičkih epoha, kao i iz doba baroka i renesanse. Neke od tih instrumenata Krosta će koristiti na koncertu u Nišu te će i publika imati priliku da čuje kako zvuče instrumenti iz 16. i kasnijih vekova.

NKC već ima u planu nekoliko koncerata do kraja godine.

Samo u septembru i oktobru imaćemo četiri koncerta. Već 20. septembra ljubitelje klasične muzike očekuje nastup Nade Kolundžije. Eva Leon i Ana Ferer umetnice iz Španije 2. oktobra će izvesti koncert za violinu i klavir, a već 9. oktobra publiku očekuje nastup najistaknutijeg francuskog džez saksofonistu nove generacije, Batist Erbana (Baptiste Herbin) u okviru La tour de sax,  festival koji realizujemo u saradnji sa Francuskim kulturnim centrom“, navodi Bratić.

U toku su i pregovori sa Stefanom Milenkovićem, čiji se koncert planira za 25. decembar, ali o tome je rano govoriti jer se za ovaj muzički događaj još traže sredstva, zaključuje Bratić.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close