Društvo

Nišlije uživale u specijalitetima „belih rudara“

Manifestacija “Dani bureka”, se posle kraće pauze, vratila na velika vrata. Trajaće do 19.avgusta, a za svaki dan je pored velike ponude buraka, pripremljen i bogat prateći program kako bi Nišlije, dok uživaju u vrućem bureku, mogle i da se zabave.

Majstori bureka će se potruditi da naprave i najveći burek koje će posetioci moći da probaju, ali će se i takmičiti ko će od njih napraviti najbolji burek, pekarski specijalitet koji traje preko 500 godina.

Pored najpoznatijih niških majstora bureka, na keju kod Amfiteatra, gde se manifestacija održava, u pravljenju bureka oprobaće se i gosti i iz Bugarske, Makedonije ali i Grčke.

Manifestacija je počela nastupom grčkog benda „Oktavia“, a zabavni deo je nastavljen koncertom Đorđa Davida.

„Dane bureka“ su sinoć otvorili direktor Turističke organizacije Niša Uroš Parlić, ali su goste pozdravili i Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga kao i Bratislav Vukadinović, predsednik Unije pekara. Nišlijama i gostima iz inostranstva se prve večeri menifestacoje pridružio i gradonačelnik Niša Darko Bulatović. Gost večeri je bio i Panijotis Grigorijadis, zamenik gradonačelnika opštine Seres iz Grčke.

Uroš Parlić se zahvalio svim gostima i učesnicima manifestacije, ali i onim koji su pomogli da ove godine sve protekne u najboljem redu, dok je Dragna Sotirovski poželela da burek, koji se pravi u niškim pekarama, postane pravi niški brend, ali i da se manigestacija iduće godine proširi i na ostale opštine u Nišavskom upravnom okrugu tako što će izlagači u njima gostovati po jedan dan.

Predsednik Unije pekara Bratislav Vukadonović je uručio i povelje pojedincima koji su najzaslužniji za održavanje manifestacije, a nagrađeni su i vlasnici pekara Branković i Kalinka.

Nišlije nisu mogle da odole izazovu da i u večeranjim satima uživaju u bureku, pa je u redovima za osminu ili četvrtinu čekalo i po pedestak i više građana. Svi su bili strpljivi znajući da ih čeka dobar zalogaj. Mogli su da biraju između bureka sa sirom, masom, spanaćem, pica bureka, makedonskog, sarajevskog, grčkog ili bukarskog buraka. Svaki je bio nezamenjiv na svoj način.

„Grčki burek nije kao vaš jer se drugačije pravi“, kaže Panijotis Grigorijadis, zamenik gradonačelnika opštine Seres iz Grčke . „Vaš burek je mnogo ukusniji, i Grci vole kada dođu ovde da probaju vaš burek. Grčki burek se pravi sa sirom, sa kremom, sa mesom. Zovemo ga bugaca, ali ne može da zameni vaš“.

Svaki majstor fali svoj proizvod, pa je tako i sa gostima iz Bugarske. Na jednom od štandova Nišlije su mogli da probaju i burek iz Sofije.

„Sofijska banica je najlepša, a kako se pravi to je tajna“, kaže Husein Alijev Ahmedov. „Naša pekara se bavi proizvodnjom bureka već 15 godina, ali je u poslednje vreme postala moda da se jedu pice, pa radimo i to. I pored toga, banica je nezamenjiva, posebno za doručak“.

Nišlije se nisu bunile.Probale su sve redom, a osmina bureka je koštala od 80 dinara pa naviše. Nikome nije smetalo ni da po po pola sata stoji u redu da proba ove specijalitete.

„Ovde sam sa svojim prijateljicama, a dolazila sam i ranijeih godina. Probala sam sarajevski burek i jako mi se dopao, bukarski je isti interesantan. Ukusi su drugačiji, ali su u svakom slučaju zanimljivi i Nišu je potrebna jedna ovakva manifestacija“, kaže Lidija Marković.

Organizator ovogodišnje manifestacije je udruženje Unije pekara, uz pomoć Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije, Gradske opštine Medijana, Kancelarije za mlade i Turističke organizacije Niš, koja je na sebe preuzela veći deo organizacije samog događaja.

Večeras program manifestacije počinje 20 sati, a od 21.30 do 22 sata biće organizovana degustacija najvećeg bureka. Publiku će tokom večeri zabavljati učesnici Majske pesme iz Dečijeg kulzirnog centra u Nišu, mladi niški muzičar Đorđe Dinić, a grčki bend „Oktavia“ prirediće celovečernji koncert.

___________________________________________________

Subota, 18. avgust 2018.
20.30-21.00 Folklorni ansambl „ Vuk Karadžić“
21.00-21.30 Takmičenje u pripremanju najboljeg niškog bureka
21.30-22.00 KUD „ Abrašević“ Niš
22.00-22.30 UKS „ Nikola Tesla“ Niška Banja
22.00 Koncert- Bend iz Grčke „Oktava“
Nedelja, 19. avgust 2018
20.00-21.00 Koncert- Bend iz Grčke „Oktava“
21.00-23.00 Koncert grupe „La Kampanela“
23.00 Zatvaranje manifestacije „Dani bureka 2018“

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com