Ekonomija

Nišlije u čudu: Porez sa 1.700 na 146.000 dinara

Procena je da oko 6.000 domaćinstava u niškim prigradskim naseljima i selima dobilo višestruko uvećana poreska rešenja. Razlog je, kako navode gradski čelnici „pretvaranja poljopivrednog zemljišta u građevinsko“.

Uvećana rešenja dobila su uglavnom domaćinstva takozvane sedme gradske zone čiju najvredniju imovinu predstavljaju njive i drugo poljoprivredno zemljište.

Gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, izjavio je da se rešenje traži i izrazio je nadu da će se  rešenje naći u Skupštini grada na jednoj od narednih sednica.

Bulatović je takođe dodao da je namera grada da pomogne ljudima jer se radi o „zaista velikim iznosima“ i da rukovodstvo grada trpi već nekoliko nedelja velike kritike, neopravdano.

Ističe da je prethodna vlast 2011. godine, usvajajući Generalni urbanistički plan, značajne površine poljoprivrednog zemljišta “pretvorila” u gradsko građevinsko, čime se promenila i osnovica za obračunavanje poreza.

„Tokom 2012, 2013. i 2014. godine usvojili su planove koje su poslali u katastar na sprovođenje, a katastar je sada isporučio rešenja u kojima sada u selima umesto poljoprivrednog imamo gradsko građevinsko zemljište“, rekao je Bulatović.

Odbornik koalicije „Niš, moj grad“ Branislav Jovanović međutim kaže da su poreska rešenja višestruko uvećana jer su uvećane poreske stope.

„Istina će izaći na videlo na narednoj sednici Skupštine grada kada aktuelna vlast izađe sa predlom za smanjenje poreza“, izjavio je Jovanović.

Prema njegovim tvrdnjama, poreske stope najpre su 300 odsto uvećane 2014. godine, a ove godine ponovo i to prvenstveno za sedmu gradsku zonu.

Izvor: BIZLife/Beta

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com