DruštvoEkonomija

NIŠLIJE SE DOVELE U RED: Objedinjena naplata ima sve manje dužnika

Direktorka JKP Objedinjena naplata Jelena Stojanović pohvalila je Nišlije kada je naplata u pitanju, jer su se prema njenim rečima oni “doveli u red”.

“To smo učinili zajedničkim snagama, mi kao preduzeće, ali i resorni većnik i Gradsko veće koji su se zauzeli da građanima omoguće olakšice da izmire svoja zaostala dugovanja kroz akcije koje smo pružali u svakom poslovnom periodu”, rekla je Stojanović Niškim Vestima.

Sada, čak oko 90 posto Nišlije plaća svoje račune redovno.

Jelena Stojanović, direktorka JKP Objedinjena naplata

“Mali broj Nišlija duguje Objedinjenoj naplati. Mi te građane uredno obaveštavamo kroz dobijanje mesečnih računa gde vide svoja dugovanja, ali s vremena na vreme oni dobiju i posebno obaveštenje. Pozivamo ih da dođu i da zajedno nađemo način kako da reše svoja dugovanja”, naglasila je Stojanović.

Ona veruje da uvek može da se nađe neko rešenje da korisnik plati svoje račune bez prinudne naplate.

“Ovu nepopularnu meru sprovodimo samo kada ne nađemo drugo rešenje za tog korisnika, ili kada se ne odaziva na naš poziv”, dodala je Stojanović.

Foto: Niške Vesti

Do marta su korisnici mogli da potpišu Ugovor da dugovanja otplate na 60 rata. Preko cele godine građani mogu da potpišu Ugovor i da svoja dugovanja otplate na 24 mesečne rate.

“Svi oni koji su na evidenciji Centra za socijalni rad i korisnici novčanih socijalnih pomoći, mogu preko cele godine da zaključe Ugovor otplate duga na 60 mesečnih rata i to samo za iznos glavnog duga, bez obračunate kamate”, naglasila je Stojanović i pojasnila da se ona otpisuje prilikom uplate poslednje rate.

Ona apeluje na sve korisnike koji su u ranijem periodu potpisali te takozvane “socijalne” Ugovore da ukoliko nisu bili redovni u izmirenju svojih obaveza dođu do Objedinjene naplate i dogovore se o eventoalnom reprogramu, kako ne bi došlo do raskidanja Ugovora.

Foto: Niške Vesti

Ipak, iako mali broj njih, oko 30-tak korisnika i dalje imaju velika dugovanja koja se kreću od milion do dva i po miliona dinara.

“Radi se o korisnicima koji uglavnom imaju nerešene pravno imovinske odnose, ili su u ostavinskoj raspravi”, ističe direktorka Objedinjene naplate i dodaje da će sigurno biti pronađen neki način da se i ta dugovanja reše.

Ukupan dug korisnika prema Objedinjenoj naplati  kreće se do 1,2 milijarde dinara, ali se radi uglavnom o zaostalim, utuženim dugovanjima. Kada su redovni mesečni računi u pitanju u Objedinjenoj naplati su se pohvalili da se oni plaćaju redovno, eventualno pojedini korisnici duguju po dva računa.

Šalter u Niškoj Banji

Objedinjena naplata u svojim prostorijama ima pet šaltera na kojima građani mogu da regulišu svoje obaveze, ali i šaltere u Gradskim opštinama. Od nedavno ovo preduzeće otvorilo je i naplatno mesto u opštini Niška Banja.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com