Društvo

Nišlije sa najboljim fizičarima sveta u Singapuru

Nišlije Milena Simić i Luka Lazarević učenici niške Gimnazije “Svetozar Marković” deo su petočlanog tima iz Srbije koji učestvuje na prestižnom međunarodnom takmičenjeu u Singapuru- Internacionalni turnir mladih fizičara IYPT 2017.

Nakon priprema u Istraživačkoj stanici Petnica i samostalnih višemesečnih priprema ovi uspešni učenici otputovali su u Singapur gde će biti do 12. jula.

Nišlijka Milena Simić, budući student Prirodmo-matematičkog fakulteta na Odseku fizika, puno očekuje od ovog takmičenja u Singapuru.

“Nadam se što boljem plasmanu, jer smo puno radili dok smo se spremali. Ovo učešće doneće i novo iskustvo jer je takmičenje organizovano u nekoliko nivoa a to su znanje, ogledni deo i nakon toga debate”, kaže Simić.

Trideseti put zaredom se održava ovo prestižno takmičenje a Srbija učestvuje prvi put. U konkurenciji su ekipe iz više od 30 zemalja.

Naš tim pored Milene i Luke koji su iz Niša čine Aleksandra Stojković, učenica Aleksinačke gimnazije, kao i Miloš Rašić i Edvin Maid, učenici Matematičke gimnazije u Beogradu.

“Radi se o takmičenju koje podstiče kreativno-istraživačko angažovanje učenika, unapređuje njihovo kritičko razmišljanje i jača njihove prezentacione sposobnosti, sve kroz izumiteljske i istraživačke zadatke iz oblasti tehničkih nauka”, rekli su Vladimir Veljić i dr Aleksandra Alorić, vođe našeg tima.

Učenici će u Singapuru predstavljati zanimljive rezultate svojih istraživanja u formi naučne debate. Takmičenje je na državnom nivou organizovano pod pokroviteljstvom Društva fizičara Srbije, a odlazak u Singapur ne bi bio moguć bez donacija Opštinske uprave Aleksinac, Messer Tehnogas AD, Mozzart doo Beograd, Klett doo, Novitas Consult, Isoplus doo Beograd, Fondacije Instituta za fiziku u Beogradu i drugih koji su prepoznali važnost razvoja istraživačkog duha i kritičkog mišljenja koje ovo takmičenje neguje.

Foto: Aleksandra Aloric

Istraživačka stanice Petnica od 1982. godine organizuje obrazovne programe za motivisane i zainteresovane učenike i studente u oblasti astronomije, fizike, elektronike, računarstva, matematike, biologije, ekologije, hemije, geologije, medicine, lingvistike, istorije, psihologije, antropologije, sociologije, arheologije i dizajna. Kroz programe ISP do sada je prošlo 50.000 učesnika. Ove godine Petnica obeležava 35 godina uspešnog rada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com