Društvo

Nišlije, gde ćete za Novu?

Decembar je mesec kada se polako pripremamo da stavimo tačku na tekuću kalendarsku godinu i na što lepši način započnemo narednu, kako bi nam bila bolja i uspešnija. Ostalo je još nešto manje od nedelju dana do ulaska u novu 2018. godinu.

Kada prođe period zimskih slava, naročito one najmasovnije – Sv. Nikole, već polako ali sigurno ono svakodnevno “Šta radiš” i “Kako si” pretvara se u “Gde ćeš za Novu?”. Neizbežno je barem desetak puta u toku dana čuti ili uputiti ovo pitanje.

Mi smo naše sugrađane pitali “A gde ćete Vi za Novu?” a odgovori koje smo dobili, priznajemo, malo su drugačiji od očekivanih. Tek nekoliko anketiranih navelo je neke od lokalnih objekata kao svoje mesto dobrog provoda u nedelju uveče.

Iako je toplina doma nešto nezamenljivo, naročito uz prisustvo porodice i najbližih, čini se da se ranije podrazumevalo da se Nova godina proslavlja u nekom od ugostiteljskih objekata širom grada. Za one tradicionalne, božićnje i uskršnje praznike, mesto u našem domu rezervisano je unapred, dok smo ovakve praznike uglavnom provodili u širim krugovima ljudi i gledali da budu što masovniji i veseliji.

Niški restorani, kafići i kafane već polako ali sigurno pripremaju svoje ponude i novogodišnji meni, koji pored zagarantovanog provoda uz uživo svirku nude i hranu i piće po povoljnijim cenama od onih svakodnevnih… Ili ipak ne?

Ponude koje su do sada izašle u javnost kao poziv građanima da u nekom od niških ugostiteljskih objekata otkucaju ponoć i dočekaju novu 2018. godinu kreću se od 3.600 do 12.000 dinara.

Sa druge strane gledano, koliko je to povoljno za spektakularan doček nadolazeće godine toliko je i jednako cenama putnih karata ili čak čitavih Novogodišnjih angažmana van granica naše zemlje, pa se većina sugrađana u tom slučaju ipak odlučuje da ovaj poseban dan provede na nekoj od primamljivijih destinacija.

Sudeći prema broju rezervacija hostela, hotela i restorana, Niš će i za doček 2018. biti izbor mnogih inostranih turista, kažu u Turističkoj organizaciji Niša. Ipak, direktor Uroš Parlić podseća da je dobro iskustvo najbolja reklama, te je tako savet da vlasnici privatnih smeštaja ne preteruju sa podizanjem cena noćenja.

“Očekujem da će ove zime za Novu godinu Niš imati preko 3 500 turista. Svi su kapaciteti uglavnom već rezervisani. Imaćemo ljude i na Trgu, a svi hoteli i restorani uglavnom imaju organizovani doček, cene su slične kao i proteklih godina i nadamo se da će kraj decembra doneti pozitivan utisak i za grad i za ljude koji ovde dođu„ naveo je Parlić.

Podsećamo da će oni koji odluče da Novu godinu dočekaju na centralnom gradskom trgu moći da uživaju u repertoaru poznatog beogradskog rok sastava Van Gogh.

 

Za koje god mesto da se odluče i koji god tip proslave, jedno je sigurno – Nišlije će se provesti nezaboravno, najviše zahvaljujući svom vedrom duhu i onom starom običaju da, koliko god da je teško, mesta za veselje uvek ima! 

Redakcija Niških Vesti želi svojim sugrađanima lep provod u najluđoj noći i još lepši ulazak u narednu godinu. Živeli!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com