Društvo

Nišlija postigao vrhunske rezultate na Festivalu “Ukusi Vojvodine”

Nišlija student gastronomije Aleksandar Vujmilović- Sveukupni je pobednik na  Festivalu “Ukusi Vojvodine” koji je održan minulog vikenda u Novom Sadu.

Pored prestavljanja proizvođača domaćih proizvoda iz Vojvodine, kao i tradicionalnih jela sa tih prostora pripremljenih od najboljih kuvara, u okviru Festivala organizovano je gastronomsko takmičenje ,,Vojvođansko jelo na moderan način”.

Svi kuvari iz Srbije takmičili su se u kategoriji ,,Black  box”, najtežoj kulinarskoj disciplini kuvajući jela (predjelo, glavno jelo i desert) od domaćih autentičnih namirnica, a dajući svoju interpretaciju. Takmičari su dobili kutiju iznenađenja sa sastojcima koji su otkriveni pred sam početak pripreme. Takmičari su imali deset minuta da se odluče za recept jela koje će pripremati.

Nišlija Aleksandar Vujmilović već istaknuti student gastronomije Visoke hotelijerske škole Beograd, osvoijo je prvo mesto za napravljeni recept , predjela glavog jela i deserta.

Foto: Vladimir Vujmilović

Bila mi je čast, da sam kuvajući jela ,od domaćih autentičnih namernica, a dajući svoju interpretaciju ,,Vojvođansko jelo na moderan nacin ” , uticao na podizanje svesti gastronomije i kulture naše hrane sačuvajući naše stare recepte a oplemenivši ih na moderan način. Zahvalio bi se organizatorima Festivala ,,Ukusi Vojvodine” Jovan Nikolić Njegovan i Nataši Budisavljević Radišić, na odličnom brendiranju Vojvodine u gastronomsku regiju. Velikom trudu da se zadrži tradicija, bogato nasleđe vojvođanskih kuhinja. Datom značaju gastronomske ponude za grad pokrajinu i našu zemlju,Sudijama na pokazanoj želji da podele svoja znanja i veštine”, rekao je Aleksandar Vujmilović.

Foto: Vladimir Vujmilović

Desetočlani žiri sastavljen od najboljih kulinara Srbije i okruženja, predsedavao je Steva Karapandža, pakleni Saša Mišic, sudije Kulinarske federacije Srbije i Dušan Štulic dr doc. Bojana Kalenjuk.

“Sećam se mojih početaka kada mi se grupa mojih prijatelja smejala jer kuvar u to doba nije bio „muški“ posao. Vremena su se na sreću promenila i kod nas. Sada su stručne škole pune đaka, mladih talenata i više se niko ne stidi biti u ovoj lepoj bluzi. To je posebno bitno za razvoj turizma jer svaka zemlja voli da pokaže svoju posebnost. Nedavno sam bio u Turskoj koja ima dva miliona kuvara. Ja bih voleo da tako bude kod nas. Među ovim takmičarima  ima talenata koje ja pratim neko vreme. Konačnu odluku doneću u dogovoru sa ostalim članovima žirija, ali prepoznajem neke dobre radove”, rekao je Stevo Karapandža.

Naš sugrađanin proglašen je za sveukupnog pobednika Festivala gastronomije „Ukusi Vojvodine“ u timu sa Urošom Ercegovićem, ovaj izvanredan rezultat ostavren je u konkurenciji viče od 50 takmičara iz čitave Srbije.

Tekst je deo projekta “Mladi talenti Niša” koji je podržan od strane Sekretarijata za kulturu i informisanje Grada Niša u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2017.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com