Društvo

Nišlija koji prodaje bubreg doneo nagradu novinarki Biljani Ljubisavljević

Biljana Ljubisavljević, novinar, dopisnik novinske agencije Beta iz Niša, dobila je treću nagradu na Internacionalnom festivalu reportaže i media “Zlatna Nika”, koji je ove godine bio 23.po redu. Nagradu je Biljani Ljubisavljević donela reporaža “Nišlija koji prodaje bubreg”, a utoliko je značajnija jer je osvojna u izuzetno jakoj kokurenciji.

Direktor festivala Tamara Popov je, u ime Direkcije festivala, saopštila da je na ovogodišnjem, u pet kategorija, televizijske, radio, novinske, foto i društveno-odgovorne reportaže prijavljeno više od 300 radova iz zemlje, regiona i sveta. Biti treći na ovako dugoj listi kolega koji dolaze i iz inostranstva je pruznanje koje saslužuje pažnju.
Predsednik žirija koji je odlučivao o nagradama bio je književnik Pero Zubac. Nagrade se dodeljuju u četiri kategorije, kategorija televizijske reportaže, novinske, radio reportaže, foto reportaže i kategorija društveno odgovorne reportaže. Pored Biljane Ljubisavljević koja je na ovogodišnjem festivalu dobila plaketu za treće mesto, Sonja Urošević, takođe novinarka iz Niša, dobila je duplomu u kategoriji TV reportaže.

“Obradovala sam se nagradi koju sam sada dobila, pre svega zbog toga što sam jedna od retkih nagradjenih koji se bave dnevnom informativom, tako da pisanju reportaža ne mogu da posvetim tako puno vremena kao kolege koje ne prate dnevne dogadjaje“, kaže Biljana Ljubisavljević. „Nagrada mi je još draža i zbog toga što je to svojevrsna potvrda da ono što sam radila, nisam radila uzalud“, kaže Biljana i dodaje:

„Reportaže zahtevaju najviše vremena i truda, zahtevaju da se puno vremena provede na terenu i ne mogu da se rade iz kancelarije, ne mogu da se prepisuju. To su najlepše i nazanimljivije priče koje iznova i iznova radim sa uživanjem“.

Biljana je novinar koji ne piše pisanja radi. Ona svojim tekstovima, kada izađe iz dnevne informative, želi da promeni ili nečiji život, ili nečije razmišljanje. Njene reportaže pokreću na aktivizam, pomeraju granice humanosti i menjaju živote onih o kojima piše. Zato pažljivo bira teme koje će smestiti u okvire reportaže, a uglavnom su to obični ljudi, oni koji žive tu pored nas , koje retko primećijemo, za kojima se retko okrećemo, a čije životne priče prestavljaju ogledalo u kome se oslikava celokupna društvena situacija. Ono što je posebno čini zadovoljnom, nakon neke priče koja je izašla iz njenog novinarskog bloka, je podatak da toj osobi, čiju je životnu priču ispričala na svoj način, neko želi da pomogne. Kada se pokrene lavina ljudske humanosti, ona zna da je svijim pisanjem ispunila cilj koji je sebi postavila.

Organizatori festivala su istakli da se radi o jedinstvenom festivalu u našoj zemlji i regionu, koji reportažu kao najznačajniji i najteži novinarski žanr podiže na mesto koje joj pripada.

„Radovi iz ovogodišnje selekcije najboljih reportaža iz zemlje i regiona, svojom hrabrošću, originalnošću i društvenim uticajem zaslužuju medijsku pažnju. Najviša priznanja festivala, plakete i statue Zlatne Nike uručene su za hrabrost, kritičku misao i pokretanje društvenih promena, kao vrednosti kojima su se vodili novinari u svojim nastojanjima da zabeleže neverovatne trenutke“, istakli su u Direkciji 23. INTERFER-a.

“Prošle godine sam dobila diplomu na INTERFER-u za reportažu „Kad nema ljudi i vuk je gost“, a pre toga sam na konkursu Evropskog progresa dobila prvu nagradu”, dodaje Biljana Ljubisavljević.

Na 23. međunarodnom festivalu INTERFER glavnu nagradu Grand Prix “Zlatna Nika” za 2018. godinu dobio je glavni urednik Nedeljnika Veljko Lalić za reportažu sa Severnog pola “Priče sa Prirazlomnaje“.

Direktor organizacije „Solidarnost za Kosovo” Arno Gujon, “čije je ime postalo sinonim za humanost i pomoć srpskom narodu” dobio je specijalnu nagradu festivala INTERFER, kao “predstavnik onoga što se zove društveno-odgovoran rad”, kako je objasnila direktorka festivala Tamara Popov.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com