Društvo

Niški srednjoškolci najbolji u izradi igrica i aplikacija

Na devetom nacionalnom takmičenju iz informatike “Raf Challende 2017” koje je u Beogradu održano za učenike srednjih škola iz Srbije, dva niška đaka odnela su pobedu u dve kategorije, onu koja se odnosi na izradu video igrica i onu za izradu videa na temu “Igra”.

Iako je za takmičenje u tri kategorije, kako ističu organizatori, pristiglo preko 100 radova, u finale je pozvano 37 srednjoškolaca, od kojih su Miloš Vukadinović, učenik Gimnazije “Svetozar Marković” i Đorđe Petrović, učenik Elektrotehničke škole “Mija Stanimirović” iz Niša briljirali u drugoj i trećoj.

Vukadinović koji je na takmičenju pokazao najviše iskustva u izradi video igrica, kada je u pitanju inovativnost, zanimljivost i funkcionalnost, ne krije da strast prema računarima gaji još od malih nogu. Danas je, međutim, ta strast prerasla u nešto mnogo ozbiljnije, a uspesi koje Miloš niže, pokazuju da je na dobrom putu da postane ozbiljan programer.

“Napravio sam 2D igricu za kompjuter, sa žanrom misterija, horor i osvojio prvo mesto. Komisija je rekla da je moj rad originalan, da ima dobro osmišljene algoritme i da sam program ispunjava kriterijume koje su oni zahtevali”, kaže Vukadinović za Niške vesti.

Miloš sa svojom mamom.

Đorđe je prvo mesto osvojio u kategoriji koja se onosi na izradu videa na temu “Igra”. Na svog učenika ponosni su i u školi.

Mogu da kažem da su ovi učenici izuzetno talentovani, vrlo profesionalni i ulažu dosta vremena i truda u praćenju najnovijih tehnologija iz oblasti videa i scenskih efekata. Kao rezultat tog njihovog angažovanja došla je i ova nagrada. Naravno mnogo im pomaže u radu i odlično opremljen školski TV studio gde su u mogućnosti da u vedroj i afirmativnoj atmosferi rade kvalitetne sadržaje koji prave razliku u okruženju”, kaže profesor Rade Cvetković ispred škole “Mija Stanimirović“.

Oba takmišera osvojila su šansu da pohađaju kurs “Web developer” ili zamenu za stručnu literaturu, šestomesečnu pretplatu za časopis “Svet kompjutera” kao i i laptop, odnosno tablet.

Pored druge kategorije koja se odnosi na video igre, srednjoškolci su imali priliku da se takmiče i u kategoriji čiji je zadatak bio napraviti prezentaciju na temu “Zašto se baviti informacionim tehnologijama”, kao i napraviti audio i video materijal na temu “Igra”.

Finale devetog informatičkog takmičenja “Raf Challenge 2017” organizuje Društvo matematičara Srbije i Računarski fakultet iz Beograda, a ove godine ono je održano 18. marta na Računarskom fakultetu u prestonici.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com