Kultura

Niški reditelj Stefan Krasić srpski predstavnik u Dubaiju (VIDEO)

Dokumentarni film reditelja Stefana Krasića “Ukras sveta” prikazan je 26. marta u takmičarskom programu Studentskog filmskog festivala kratkometražnog filma Original Narativ u Dubaiju, na kome je bio jedini srpski predstavnik. Istovremeno, dva filma mladog reditelja biće prikazana na beogradskom 64. Martovskom festivalu.

Ovogodišnji filmski Festival u Dubaiju održan je od 25. do 27.marta, a bilo je prikazano 39 dokumentarnih, kratkih igranih i animiranih filmova iz različitih krajeva sveta.

“Bio sam u Dubaiju sve ukupno četiri dana, a selekcija je bila zaista dobra i imao sam prilike da vidim dobre filmone i upoznam divne ljude i umetnike iz celog sveta”, kazao je mladi reditelj.

foto: NFC Filmart

Krasićev film “Ukras sveta,” snimljen je u okviru kampa “Interakcija” i do sada je osvojio nekoliko nagrada. Između ostalih i Zlatnu plaketu Beograda za najbolji domaći film u selekciji kratkometražnog dokumentarnog filma na prošlogodišnjem, 63. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma (Martovski festival).

Inače, na ovogodišnjem, 64. Beogradskom festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma biće prikazana još dva filma mladog niškog reditelja.

“Po suncu hoda” je u zvaničnoj selekciji Festivala i na programu je u nedelju, 2. aprila u 19 sati u Domu omladine, a premijerno će biti prikazan i film “Lazar” 30. marta u 15 sati”, najavio je Stefan.

Dokumentarni film “Lazar” bavi se problematikom osoba sa autizmom u Srbiji.

Uprkos tome što su inkluzija, jednakost i antidiskriminacija pojmovi koji se nalaze u našim zakonima, autizam, koji je za nauku misterija, a za roditelje patnja, za većinu ljudi u Srbiji je – stanje pred kojim bi da zažmure. Prateći život junaka, autorska ekipa filma uspeva da zabeleži trenutke sreće, besa, radosti, ljubavi, divnih emocija i potpune odsutnosti”, kazala je o ovom filmu Jovana Polić, scenarista.

Stefan je apsolvent režije na Akademiji umetnosti u Beogradu i do sada je snimio dvanaest  filmova, od toga šest igranih. Jedan je od retkih mladih reditelja u zemlji u čijim filmovima se, kroz razne životne situacije, promovišu porodične vrednosti.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com