Društvo

Niški planinari VRAĆAJU U ŽIVOT DOM na Bojaninim vodama

Nekada veoma posećen planinarski dom na Bojaninim vodama, danas je tek samo ruševina.

Poslednjih dana vredni planinari očistili su prostorije i sam prilaz domu koji je zapaljen još 2006. godine od kada stoji tako razrušen i dodatno propada.

Svi oni koji žele da pomognu u obnovi  to mogu da učine već u nedelju kada se organizuje 16. Memorijal Zorana Miletića, koji je i ove godine humanitarnog karaktera.

Foto: PAK Mosor

“Tri člana našeg kluba PAK Mosor su poslednjih dana očistili planinarski dom na Bojaninim vodama, mi ćemo dočekati planinare upravo u našem domu već u nedelju. Tu planiramo i da kuvamo pasulj i da pokažemo ljudima koliko nam je taj dom potreban“, kaže Vladislav Cenić, načelnik Planinarskog saveza Niša.

Priča oko obnove planinarskog doma nije zamrla ali je tu potrebno da pomognu i grad i republika jer niški planinari to ne mogu sami, tvrdi Cenić.

“Moramo da apliciramo kod nekih fondova i institucija, imamo neka obećanja od grada i siguran sam obnovićemo ga. Lepo bi bilo da nam i neki niški privrednici tu pomognu, jer znam da ima onih koji bi voleli da taj dom ponovo radi. Sramota je da grad od 300 hiljada nema svoj planinarski dom”, siguran je načelnik niškog Planinarskog saveza.

Kako nezvanično saznaju Niške Vesti, jedna delegacija grada već je obišla ovu lokaciju gde se razmatra mogućnost popravke i izgradnje nekih infrastrukturnih objekata.

Planinarski savez Grada Nisa u nedelju 20. maja organizuje 16. Memorijal Zorana Miletica u čast i sećanje na čuvenog niškog alpinistu koji je pre tačno 16 godina zauvek ostao na Everestu u pokušaju da ispenje najviši vrh na svetu.

Memorijal kao i prošle godine ima humanitarni karakter, jer će kotizacije za učešće biti preusmerene za renoviranje planinarskog doma. U akciji i prikupljanju donatorskih priloga uključeni su svi planinarski klubovi Niša, PK “Železničar”,PAK “Mosor”, PD “Suva planina” i “PAEK”.

SATNICA:

07.00 polazak sa parkinga kod DOMA RUKOMETA autobusima do lokacije na Bojaninim vodama.
08.00 otvaranje akcije
08.10 polazak na stazu prve grupe planinara na staze 1 i 2
09.00 polazak poslednje grupe planinara na stazu 3
14.00 -15.00 ručak ( planinarski pasulj)
17.00 kraj akcije i povratak autobusa ka Nisu.

Staza 1: Bojanine vode – Devojački grob -Trem – Devojački grob – Bojanine vode. – organizacija PK Železničar
Staza 2: Bojanine vode – Sokolov kamen – Devojački grob – Bojanine vode. – organizacija PAK Mosor
Staza 3: Bojanine vode – repetitor kod prevoja ka Mosoru ( opciono vrh Mosor) – Bojanine vode. – organizacija PD Suva Planina i PSGN

Zoran Miletić, tragično nastradali velikan srpskog i niškog sporta, ostavio je neizbrisiv pečat u srcima svih istinskih ljubitelja planinarstva. I ove godine 16. put za redom obeležavamo u njegovu čast uspomenu na događaj, kada je u pokušaju da se popne na najviši vrh sveta, Mont Everest 8848 mnv, te 2002. godine ostao zauvek na njemu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com