Društvo

Niški planinari u pohodu na vrh Balkana (FOTO)

Planinarsko društvo “Suva Planina” organizovalo je u subotu 8. jula jednodnevnu akciju, pohod na vrh Balkana – Musalu. Vrh se nalazi u Bugarskoj, na planini Rili, a osim što su uživali u pogledu na netaknutu prirodu, proslavili su i rođendan jednog od njihovih planinara. Ovo su  utisci koje su želeli da podele sa čitaocima Niških Vesti.

Lepota netaknute prirode

Planinari su iz Niša krenuli po mraku, u 3.30, u lepom raspoloženju i sa čvrstom namerom da cilj, a to je popeti se na Musalu, i ostvare.

U Pirotu je ekipa kompletirana jednim članom, tako da je u mini busu bilo 23 putnika, planinara iz društva “Suva Planina”, “Železničar”, “Ozren” iz Sokobanje, i “Moriča” iz Vlasotinca.

Uz malo kašnjenje na granici, ali i putovanje po prijatnom vremenu, planinari su stigli do Boroveca, na 1315 metara nadomorske visine, u podnožju Rile.

“Nakon kraće pauze i dogovora, krenuli smo gondolom ka Jastrebecu – 2369 m n.v. A onda,Musala, vrh Balkana bila je pred nama. Lepotu pejzaža natkrivali su lagani oblaci. Sama staza se prostirala posred ski staza koje su sada imale nežnu zelenu boju, kao kontrast tamnom zimzelenom rastinju bora krivulja (Pinus mugo), kao i belini stena na samom vrhu i ostataka snega u uvalama. Kroz glavu mi je prošla pomisao da je koliko pre par meseci tu bilo dva ipo metra snega”, utisci su niških planinara.

Jezera, gorske oči

Ekipa je bila nestrpljiva i želela je da što pre krene ka visinama. Stazom su, do hiže (doma) Musala stigli za nekih četrdesetak minuta, i tu napravili kraću pauzu.

Iz pravca Boroveca se polako približavao taman oblak koji je u grupu unosio bojazan, ali se u procepima oblaka naziralo plavetnilo neba, tako da se nije očekivala neprijatnost.Prolazak oblaka preko Alekovog jezera i lagano kotrljanje uz strme padine planine je samo upotpunio doživljaj planine.

“Krenuli smo stazom pored samog jezera, pa uz strme padine  ukrašene čarolijama vode koja se spuštala u vidu veselih neobuzdanih potoka i slapova. Oči su žudno letele sa jednog na drugi prizor sa namerom da sve zabeleže i  ostave kao trajno sećanje.  Tako smo od jednog do drugog, trećeg jezera, stigli do drugog doma na samoj stazi, hiže Ledno ezero, nakada hiža Everest 2710 m n.v., kao i do samog Lednog jezera”, opisuju.

Do Musale- lako

Staza se delila na dva dela, pa se i grupa podelila na isti način. Prva, odvažnija, željna adrenalina, krenula put Musale preko stena, a drugi deo grupe je adrenalin ostavio za sam vrh i krenuo lakšim putem.

“Uz lepotu druženja sa planinarima koji su se već spuštali sa planine, kao i snagom planine koja nas je vukla sebi grupa se popela na krov Balkana, mnogo lakše nego što su mnogi očekivali. Musala 2925 m n.v. je svoje vidike delila sa ushićenim planinarima”, kažu niški planinari.

U ovoj grupi bili su i Biljana i Igor Jovanović, od pre par dana novi članovi PD “Suva Planina”, koji su svoj prvi uspon  na neku planinu podarili baš Musali, a da radost bude veća, Igor je na samom vrhu sa  ovim ljubiteljima prirode proslavio i svoj rođendan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com