Društvo

Niški osnovci na konferenciji u Armaviru

Osnovna škola ,,Bubanjski heroji” iz Niša dobila je poziv za učešće na 11. Međunarodnoj Kubansko-Terskoj naučno-praktičnoj konferenciji ,,Iz istorije i kulture linejnih kozaka Severnog Kavkaza”, koja će se održati u državnom pedagoškom univerzitetu u Armaviru, Ruska Federacija. Učenici i profesori su spremni za međunarodnu konferenciju, ali finansije i u ovom slučaju postaju problem

Osnovna škola ,,Bubanjski heroji” iz Niša dobila je poziv za učešće na 11. Međunarodnoj Kubansko-Terskoj naučno-praktičnoj konferenciji ,,Iz istorije i kulture linejnih kozaka Severnog Kavkaza”, koja će se održati u državnom pedagoškom univerzitetu u Armaviru, Ruska Federacija, do kraja ove godine.

Ova naučno-praktična konferencija je u organizaciji uprave grada Armavira i državnog pedagoškog univerziteta u Armaviru, katedra za opštu i nacionalnu istoriju, katedra za teoriju, istoriju pedagogije i obrazovne prakse. Organizator je i Krasnodarski regionalni javni fond kulture kubanskih kozaka ,,Lineec”.

“Rad sekcija biće sa temama Problemi arheološkog, etnografskog i folklorno-jezičkog proučavanja kozaštva, Kozaci u istoriji Rusije, Pedagogija kozaka i Patriotsko vaspitanje omladine na primeru prijateljstvo i bratstva ruskog i srpskog naroda”, kaže Đorđe Bojanić, profesor istorije u Osnovnoj školi “Bubanjski heroji”.

On dodaje da je poziv za učešće na ovoj konferenciji od velikog značaja za školu, ali pre svega za đake škole koji na ovaj način upotpunjuju svoje znanje, stiči nova prijateljstva, upoznaju se ostalim kulturama i istorijama drugih naroda. Oduševljenje zbog poziva koji je stigao školi uskoro je zamenio veliki problem.

“Jedini problem su avionske karte, pa su nam zbog toga potrebni sponzori, a nadam se da će i gradske strukture prepoznati ovaj skup kao značajan i izdvojiti sredstva”, veruje profeoser Đorđe Bojanić i dodaje: “Naša škola, OŠ ,,Bubanjski heroji”, je već duži niz godina u Ruskom međunarodnom projektu sa školama iz Ruske Federacije, i drago mi je da su organizatori u Armaviru prepoznali naš rad kao značajan, te nam je velika čast da u njemu učestvujemo. Ovo je i kruna naše saradnje sa ruskim školama. Planiramo da povedemo delegaciju od tri člana, direktorka Verica Radenković, veroučitelj đakon Dejan Jovanović, ja i pet učenika. Prezentovaćemo naš dugogodišnji rad kroz međunarodni prosvetni projekat, a očekujem da će i kolege Muravjov Aleksandar Nikolajevič i Marija Kozlova, sa kojima godinama sarađujemo, biti prisutni sa svojim učenicima”.

“Naš zajednički interes ima za cilj razvoj međunarodnih društvenih odnosa između škola, uključuje raznovrsnu obrazovnu komunikaciju između učenika Rusije i Srbije. Jedan od ciljeva ovog vida obrazovanja je i da iza nas ostane neki pečat, da kroz ovaj vid đaci upamte svoje školske dane”, kaže Đorđe Bojanić.

Kroz dugogodišnju saradnju, kroz ovaj ruski obrazovni projekat, učenici iz niške škole su zajednički sa ruskim školama obradili više različitih tema. Mnoge od njih su obrđene kroz dokumnetarne filmove koji su dostupni svima i titlovani su na ruskom jeziku.

“Srbi koji su obeležili istoriju Rusije, Ruski pukovnik Rajevski, Srpska slava i rusko ispijanje čaja, Ruski knez Vladimir, Sveti Sava kao prosvetitelj Srpski i njegovom uticaj u Rusiji, Car Nikolaj II i rusko-srpski odnosi početkom 20. veka, Ruska emigracija u Srbiji, samo su neke od tema koje smo obradili uajedno sa učenicima iz Rusije”, ističe Bojanić.

“Svi ovi časovi mogu da se nađu i pogledaju na jutjubu, a cilj nam je bio da iz ovih video časova i oni koji gledaju nešto nauče o ovim različitim temama, kako u Rusiji tako i u Srbiji”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com