Društvo

Niški izviđači na Oplencu

Delegacija niškog odreda izviđača „Kralj Petar prvi“ je povodom godišnjice smrti Kralja Petra prvog Karađorđevića i ove godine, 16. avgusta u Crkvi Sv. Đorđa na Oplencu prisustvovala pomenu Kralju oslobodiocu i Svetoj Arhijerejskog liturgiji.

Ovaj niški odred je jedina izviđačka jedinica u Srbiji koja sa ponosom nosi ime Kralja oslobodioca i u čiju čast svake godine organizuje izviđački orijentacioni višeboj pod nazivom „Kup Kralja Petra prvog“.

Delegacija je nakon liturgije, zajedno sa ostalim zvanicama položila cveće na kraljev grob i obišla Crkvu Sv. Đorđa, Galeriju u kući Kralja Petra prvog i Karađorđev konak.

Članovi ovog odreda slave slavu porodice Karađorđević – „Sveti Andrej prvozvani“, za čiju proslavu su svojevremeno dobili „dozvolu“ od princa Tomislava Karađorđevića koji je i bio počasni član odreda.

Podsećanja radi, Kraljevska porodica Karađorđević i danas podržava rad izviđačke organizacije. Inače, Kralj Petar prvi je bio prvi donator srpske skautske, izviđačke, organizacije, a njegov sin Aleksandar, do svoje tragične smrti, najviši zaštitnik ove organizacije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com