Društvo

Niški istoričar dobitnik nagrade “Dragiša Kašiković”

Jedan od ovogodišnjih dobitnika nagrade “Dragiša Kašiković”, koju po dvadeset treći put dodeljuje izdavačka kuća “Srpska reč” je i niški istoričar Aleksandar Dinčić. On nagradu deli sa istoričarem Nemanjom Starovićem, a osim njih laureati su i novinar Milovan Jovanović, kao i aforističar Sava Martinović. Dinčić je do septembra 2016. godine bio privremeno zaposlen u niškom Narodnom muzeju, a trenutno je nezaposlen.

O dobitnicima nagrada odlučivao je žiri u sastavu književnik Aleksandar Čotrić, (predsednik), istoričar Predrag Ostojić i predsednik Matice iseljenika Srbije Miodrag Jakšić (članovi).

Rad na otkrivanju istorijske istine

U obrazloženju, žiri je objasnio da nagradu za publicistiku ravnopravno dobijaju istoričari Aleksandar Dinčić iz Niša, za višegodišnji, posvećeni rad na otkrivanju istorijske istine, posebno o Drugom svetskom ratu i antifašističkoj borbi Ravnogorskog pokreta i Nemanja Starović iz Novog Sada, za knjigu Bliski istok, zbirku eseja u kojima su na naučni i popularni način izloženi istorija i sadašnjost prostrane regije Bliskog istoka

Priznanje koje se dodeljuje za vrhunske profesionalne naučne i umetničke domete i širenje slobode stvaralaštva u oblastima kojima se bavio Dragiša Kašiković (1932), istaknuti pisac, novinar, slikar, prevodilac i politički emigrant uručeno je 19. juna u Udruženju književnika Srbije u Beogradu, na četrdesetu godišnju Kašikovićevog ubistva.

Ko je bio Kašiković

Ovog srpskog nacionalnog i antikomunističkog borca ubila je jugoslovenska tajna policija 1977. godine u prostorijama lista Sloboda, glasila Srpske narodne odbrane u Čikagu. Zajedno s njim, agenti Udbe ubili su i osmogodišnju devojčicu Ivanku Milošević, koja se zatekla u redakciji lista čiji je Kašiković bio glavni urednik.

Prethodni laureati

Među prethodnim dobitnicima nagrade “Dragiša Kašiković” su akademik Dušan Kovačević, reditelj Goran Marković, književnica Biljana Srbljanović, sociolog kulture Ratko Božović, književnik Milovan Vitezović, spisateljica Milena Marković, dramski pisac Siniša Kovačević, novinar Petar Luković, književni kritičar Ljiljana Šop, aforističari Aleksandar Baljak i Dragutin Minić Karlo, sveštenik Ljubomir Ranković i drugi.

Priznati istoričar, a bez zaposlenja

Da podsetimo, Aleksandar Dinčić bio je zaposlen u niškom Narodnom muzeju od 2013. do septembra 2016. godine, prvo kao zamena na poslovima vodiča, a zatim i kao zamena istoričarki koja je bila na bolovanju. Njegovo glavno zaduženje tokom tri godine rada u Muzeju bio je Logor na Crvenom krstu.

Povodom dobijanja ovog priznanja, Dinčić je skromno izjavio:

“Danas mi je bila velika čast da se pridružim gore pomenutim srpskim velikanima. Kada su me u Beogradu pitali kako to da moj rodni grad nema razumevanja za mene i moj rad, odgovorio sam – ja ga ipak volim”.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com