Magazin

Niške, starinske knedle sa šljivama na moderan način (FOTO)

Sa cenom od 90 do 100 dinara, teško da je Srbija ove godine “među šljivama”, više je među bananama koje se mogu naći i za 80 dinara. No bez obzira, ko se uželeo starinskih knedli sa šljivama koje su nekada pravile naše bake, evo jednog modernog, brzinskog i isprobanog recepta.

Za ovaj recept potrebno je manje od pola kilograma šljiva, kojima posle pranja treba izvaditi košticu, jedno jaje, 4dl hladne vode, dve kašike zejtina, malo šećera, 200 grama brašna, prstohvat soli, prezle i glavni sastojak koji čini da se knedle mogu mnogo brzo spremiti – 120 gr pirea od krompira (iz kesice).

Kesicu pirea od krompira umesiti rukom sa 4 dl hladne vode, solju, zejtinom i brašnom.  Tako se dobije masa srednje tvrdoće, koju treba oblikovati u malo veću francusku veknu.

Nožem seći kolutove vekne i u testo stavljati šljive u koje se, pre konačnog oblikovanja u knedlu, stavi i malo šećera.

Knedle se kuvaju u ključaloj vodi dok ne isplivaju na površinu šerpe.

Vaditi ih rešetkastom kašikom i stavljati u tiganj da se proprže sa prezlom i malo šećera.

U knedle se može stavljati i pola šljive, ako se odlučite da stavite celu, kao što je na ovim fotografijama, knedle će biti veće, a ispašće oko 16 – 17 komada.

Prijatno od redakcije Niških Vesti!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com