Stari Niš

Niške kafane nekad: Gurmanska hodočašća i danonoćna predstava iz života bez režije ….

Čukana šnicla, kolenica bez čaponjci, tepana pogača i ćebapi – prsti da poručaš!

Odlaskom Turaka, došla je dugo očekivana sloboda i sa njom mnogo novog, mnogo toga čega nije bilo u vekovima neslobode. Nišlije, mahom sa skromnim prihodima, morali su da se prilagođavaju prvom Vinterovom urbanističkom planu grada.

Vinterov urbanistički plan grada iz 1878. godine

Gradili su nove, ili doterivali svoje stare kuće. Kuće su bile sa doksatima, a dućani na ćepencima. U podrumima su smeštali burad sa vinom, a kroz bašte pravili osmanluke.

Aščinice su ostale uglavnom kao i ranije, sa mnogo masnih i pikantnih jela. Burek nije bio dobar ako ne curne mast kad ga zagrizeš. Beli hleb je bio luksuz! Takav je bio Niš u godinama kada je nastajao drugom prestonicom Srbije ….

Građani su u zanosu slobode. Stekli su sva prava i na zemlju koju su obrađivali, kroz kuluk, za drugoga. Sa ponosom i radošću ispraćaj u srpsku vojsku, tradicija koja je ostala i do današnjih dana. Prionulo se svojski na rad i obnovu, a država je svesrdno pomagala novooslobođene krajeve.

kraj Obrenovićeve 1900. godine. Na kraju ulice se nalazila kafana ” Marger “

Ustajalo se veoma rano, takoreći u prasak zore, a naročito leti. Zanatlije i trgovci odlazili su u radnje i radionice, a šegrti su već počistili ispred dućana svojih “majstora” i “gazda”.

Hotel ” Orijent ” 1899. godine

Domaćice su sa čiracima išle na pijacu u kupovinu namirnica za ručak i večeru. Dečaci školarci, za dobijeni marjaš kupuju vruće penjurlije i hitaju u školu. Samo pospani državni činovnici još čitaju novine i gustiraju kafu. Njima se ne žuri. Ionako ne može da se završi sav državni posao za jedan dan …. Od jutra se čuje pesma. Pevaju kazandžije, a i šnajderi šiju pevajući. Trgovci pesmom, sa “dobar dan!” pozivaju mušterije.

Ipak, bilo je to ponajviše meraklijsko vreme. Ugledni trgovci i zanatlije okupljali su se po kafanama, u blizini svojih radnji, kako bi čiraci mogli da ih pozovu ako naiđe neka “ozbiljnija mušterija”.

Čuveni i omiljeni su bili doručci u kafanama, na kojima su se zanatlijama i trgovcima pridruživali mnogi, čorbadzije, praktikanti i drugi. Uz bogato jelo i piće pričale su se razne dogodovštine i čule najnovije vesti i “abrovi”.

Kafana “Marger”

Tako, oženjeni Nišlija u šali priča neoženjenim drugovima:

“Meni i mojoj ženi nikad nije dugo vreme. Ono malo, malo pa dohvati šta joj je pod rukom i baci na mene. Ako me pogodi, ona se raduje, ako me promaši pa udari u zid, onda ja uživam. I tako, po ceo dan neprestano smo veseli!”.

Usledila je priča njegovog kuma:

“Jedan razvedeni gospodin uđe u kafanu i naruči biftek, uz molbu da bude mekan. Da bi mu otvorio apetit kelner mu izgustira: “Mekan kao žensko srce”. Dostojanstveni gost kao oparen odbrusi: “Onda, džaba vam ga. Daj mi dzigericu!”

Fotografija sa gostionice i hotela ” Knjaževac “

Ozbiljniji Nišlija, u poodmaklim godinama, priča o svojim zapažanjima posle boravka i izdržanih kupanja u Niškoj Banji:

“Video sam nekol’ko puta da se seljanka ozbiljno zaljubila u nekog mladog posetioca. Ali, ne vido primer da se neka gošća zaljubila u lepog seljaka. Tešim se zato što su one sigurno došle u banju već zaljubljene” ….

Pripremio: Novaković Milan
Izvor: Niški Vesnik

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com