Društvo

Niška Banja pod video nadzorom

Šume i reke na području GO Niška Banja ubuduće će biti 24 sata dnevno pod video nadzorom. Razlog je preventivno delovanje u sprečavanju pojava šumskih požara i poplava i bezbednosti građana i imovine. Kamere su postavljene na devet ključnih lokacija.

„Kamerama je pokriven tok Kutinske reke, koja se gotovo svakog proleća i jeseni izliva i pravi probleme meštanima naše opštine. Pokriven je tok Jelašničke reke, zatim tok reke Nišave kod naselja Prosek, tok izvorišta u Niškoj Banji kod Instituta Radon i banjskog šetališta. Kamere smo postavili na još nekoliko tačaka gde su se u prethodnom periodu dešavali šumski požari. Razlog za ovaj potez je upravo to što smo samo ove godine dva puta imali vanrednu situaciju“, kaže Dejan Jovanović predsednik GO Niška Banja.

Za potrebe 24-časovnog video nadzora GO Niška Banja je angažovala gradsku Komunalnu policiju.

„Komunalna policija će na ovaj način biti na izvoru informacija koje će omogućiti brže reagovanje i pravovremeno alarmiranje nadležnih službi. Mi ćemo ih koristiti informativno, preduzimati hitne mere i spasilačke funkcije, u cilju zaštite i ljudstva i imovine, do dolaska nadležnih službi. Ove kamere biće nam od pomoći i u kontrolisanju i održavanju komunalnog reda jer ćemo moći promtno da reagujemo u slučaju bilo kakvog drugog narušavanja javnog reda – uništavanja mobilijara i zelenila, deponovanja komunalnog otpada na mestima koja nisu predviđena za to, i sličnim situacijama“, kaže Milan Đorđević, Načelnik Komunalne policije.

Pored kamera nabavljeno je vatrogasno vozilo sa uređajem za gašenje požara penom, prikolica sa čamcima i opremom za pet vatrogasaca dobrovoljaca. U sistem video nadzora u narednih mesec dana će biti uključen dron koji će služiti za precizno lociranje žarišta poplave ili požara, na nepristupačnim lokacijama.

„Oprema još nije u funkciji iako je projekat trebalo da bude implementiran od 22. aprila. Razlog je to što se čeka rešenje Ministarstva finansija o oslobađanju od poreza, jer je oprema donacija EU. Dok ona ne stigne mi ćemo obaviti obuku posade drona i instalirati odgovarajući softver“, ističe predsednik GO Niška Banja Dejan Jovanović.

Nabavka kamera je deo projekta prekogranične saradnja Srbije i Bugarske „Reagovanje u vanrednim situacijama prilikom požara i poplava“ čija je vrednost 250 hiljada evra.

Lokacije koje su pod video nadzorom narednih dana biće obeležene, kako bi snimci bili validan sudski dokaz protiv nesavesnih građana koji narušavaju komunalni red.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com