Region

Nišavski, Pirotski i Toplički okrug prednjače u Srbiji po izvozu robe

Na području Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga u prvom kvartalu ove godine ostvaren je spoljnotrgovinski promet od 700,8 miliona dolara, što u odnosu na isti period 2017. godine predstavlja povećanje od 188,2 mililona dolara ili 36,7 odsto, pokazuje zvaniča statistika Regionalne privredne komore u Nišu.

Vrednost ostvarenog neto izvoza sa područja ovog regiona iznosi u period od januara do aprila 411.629,9 miliona dinara, što posmatrano u odnosu na prošlu godinu predstavlja uvećanje od 127,9 miliona dolara ili 45,1.

Vrednost uvoza u prvom kvartalu iznosila je 289.248,9 miliona dolara, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje od 60,3 mil.dolara ili 26,3 odsto.

U Regionalnoj privrednoj komori koja obuhvata Nišavski, Priotski i Toplički okrug istakli su da vrednost ostvarenog izvoza sa područja ovog regiona zauzima ubedljivo prvo mesto u Republici Srbiji , u odnosu na ostale regionalne i gradske privredne komore.

U spoljnotrogivnskoj razmeni predenjače Opština Pirot, GO Crveni Krst, Opština Prokuplje i Aleksinac. Od kompanija koje posluju na ovom području, najveći udeo u spoljnotrgovinskoj razmeni imaju multinacionalne korporacije i strani investitori.

Na području koje pokriva RPK Niš, najviše se izvoze spoljni pneumatici (gume) za putničke automobile, cigarete, setovi provodnika i slična oprema za putnička vozila, računajući i delove za sedišta od raznih materijala.

U uvozu prednjači kaučuk i delovi za automobilska sedišta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com