Društvo

Niš ugostio najboljeg mladog naučnika na svetu!

Đorđe Ogrizović, momak koji je proglašen za najboljeg mladog naučnika–inovatora na svetu od strane Svetske organizacije za zaštitu intelektualne svojine, bio je nedavno gost našeg grada, na četvrtom po redu Forumu mladih naučnika.

Tom prilikom Đorđe je između ostalog istakao da ga za Niš vezuju lepe uspomene jer je upravo u našem gradu dobio jednu od svojih prvih nagrada.

“Veliko mi je zadovoljstvo što sam pozvan na četvrti Forum mladih naučnika, i uvek se radujem kada dođem u Niš jer je moja prva državna nagrada iz istorije bila upravo vezana za ovaj grad gde sam je i osvojio.”

Đorđe iza sebe ima dosta uspeha u naučnoj sferi, on je samo tokom trećeg razreda srednje škole osvojio dve prve nagrade na državnim takmičenjima, kao i zlato iz oblasti životne sredine na Svetskoj olimpijadi mladih naučnika. Upravo je ekologija polje nauke koja ga najviše zanima.

On je svojim istraživanjem u oblasti prečišćavanja voda i zaštite životne sredine pobedio u konkurenciji 220 istraživačkih radova predstavnika iz 27 zemalja.

“Najveće nagrade iz ove oblasti su te dve zlatne medalje iz Nemačke i Rumunije. Takođe sam dobio i najveću nagradu iz Svetske organizacije za zaštitu intelektualne svojine 2016. godine” podsetio je Đorđe na svoje uspehe nišku javnost.

Ovo veliko priznanje je ovom mladom momku predstavljalo podstrek da nastavi da se bavi i postiže značajne uspehe u oblasti nauke.

“Titula je laskava ali nagrada se konkretno odnosi na istraživanje s kojim sam se takmičio, ali svakako mislim da u životu imam još mnogo prostora za napredak i da jednog dana budem i realno najbolji, naravno u okviru nekog tima” rekao je najbolji mladi naučnik.

On će nastaviti da se bavi svojim životnim pozivom i onim što mu najbolje ide od ruke.

“Što se planova za budućnost tiče planiram da nastavim da se bavim zaštitom životne sredine, najviše preradom otpadnih voda, sa čime nastavljam na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, na smeru Inženjerstvo zaštite životne sredine.”

Planira da se bavi istraživačkim radom i tokom master i doktorskih studija. 

Ovaj,zvanično, najbolji mladi naučnik na svetu na koga i te kako treba biti ponosan ima poruku za sve buduće naučnike.

“Da budu uporni i da se onome što žele apsolutno posvete, jer sve mogu da urade. Sama inicijativa i želja za uspehom su najvažnije od svega.”

Želja ovog mladog i uspešnog naučnika jeste da ostane u Srbiji kako bi doprineo stvaranju zdravije životne sredine, ali i ostao uzor svim onima koji će, verujemo, još hrabrije krenuti njegovim stopama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com