Servisne

Niš je spreman za prvi sneg

Već od sutra će biti uvedena dvadesetčetvoročasovna dežurstva u preduzećima koja su zadužena za čišćenje snega u gradu kako bi se u određenim situacijama reagovalo što hitnije, a prema rečima Svetislava Manića, komandanta Štaba zimske službe, smotra celokupne mehanizacije je izvršena.

On dodaje da su nabavljene su i dovoljne količine soli i rizle te da je osnovni zaključak nakon tromesečne pripreme da je Niš spremen za početak zime i prvi sneg. To je i zaključak sa sednice Štaba zimske službe koji je danas održan. Direkcija za javni prevoz je u stalnom kontaktu sa prevoznicima zbog problema na koje oni mogu da naiđu ukoliko dođe do vanrednih situacija, a Štab je u stalnoj vezi i sa Meteorološkom stanicom u Nišu.

„Sve pripreme koje su bile neophodne za rad Štaba zimske službe do 15. novembra, kada se uvode dežurstva, urađene su“, kaže Svetislav Manić. „Uradili smo smotru mehanizacije u AD Putogradnji koja se bavi održavanjem lokalnih puteva i u JKP „Mediana“ koja je zadužena za održavanje saobraćajnica u gradu. Na licu mesta smo se uverili čime raspolažu sva ova preduzeća i zaključak je da su i AD Putogradnja i Mediana spremne za predstojeću zimsku sezonu i da mogu da odgovore zadatacima i ugovorima koje imaju sa investitirima“.

Svetislav Manić dodaje da JKP Mediana ima desetak kamiona sa kompletnom opremom, posipače, kamione sa rotacionim raonicima, dva utovarivača, tri specijalne mašine.

„Pored ovih mašina, u datim situacijama, vozila koja su namenjena za javnu higijenu redukuju se i prilagođavaju potrebama za zimsko održavanje, za čišćenje kolovoza na nekim deonicama, za iznošenje snega iz centralnog dela grada. To isto važi i za AD Putogradnju koja ima četiri specijalna kamiona, dva utovarivača, grejder, buldožere i ostale mašine. Uz ovu, redovnu mehanizacija sa kojom raspolažu, oni imaju i dodatnu mehanizaciju za vanredne situacije i prilike kada se uključuju i podizvođači“, istako je Manić.

Na sednici Štaba zimske službe koji ima 27 članova, svi su pojedinačno podneli izveštaj o tome šta su uradili tokom priprema za zimsku sezonu. O tome će biti obavešten i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Svetislav Manić je dodao da se očekuje, u proseku od 40 i 50 snežnih dana kada se radi na intenzivnom čišćenju. Građani moraju da shvate da žive u uslovima kada ima snega, da kolovozi i trotoari moraju da se čiste u skladu sa trenutnom situacijom.

„Osim toga, vožnji u zimskim uslovima moraju da se prilagode i građani. To znači da imaju ispravna vozila, da su opremljena zimskim gumama i dobrim akomulatorima, da shvatimo da moramo da živimo i radimo i u uslovima kada na kolovozu ima snega, a mi ćemo kao ovlašćene i odgovorne institucije da doprinesemo da se uslovi koji su težki budu što kraći“, istako je Svetislav Manić i dodaje: „Do danas smo mogli da pričamo i da imamo i da nemamo, ali od danas toga više ne sme da bude i naš jedini zaključak je da je grad spreman za prvi sneg koji nas nikako neće iznenaditi. Za to smo se, uostalom, tri meseca i pripremali“.

Manić je dodao i da je pripremljena i so i rizla za posipanje saobraćajnica.

„Već sada 660 tona soli Mediana ima na lageru, a AD Putogradnja oko 100 tona, ali oni so nabavljaju sukcesivno, tako da se očekuje da u toku zime trebuju oko 1100 tona soli, kao i na hiljade tona kamenih agregata koji se koriste kao mešavina soli i rizle“, kaže Manić.

O tome koliko su prevoznici u javnom prevozu spremni za zimsku sezonu govorio je Aleksandar Utvić, šef službe za monitoring i upravljanje saobraćajem u Direkciji za javni saobraćaj.

„Od strane svih prevoznika koji rade u gradu dobili smo odgovore da su spremni za nastupajuću zimsku sezonu“, rekao je Utvić.

On je dodao i to da su prevoznici ranijih godina imali problema sa prevozom na nekim deonicama što je sada otklonjeno.

„Jedini zahtev koji sada imaju je da se terminusi koji se nalaze na početnim i zadnjim stajalištima dodatno čiste jer u suprotnom vozila mogu na njima da budu blokirana“, kaže Utvić.

„Sva vozila moraju da budu tehnički ispravna, da pneumatici na njima budu za zimsko korušćenje, rashladna tečnost da bude u vozilima, ali i grejanje mora da bude ispravno“, istako je Utvić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com