DruštvoHronika

Niš je na mapi Agencije za bezbednost saobraćaja obojen u crno

U prethodnih deset godina u saobraćajnim nesrećana na području grada Niša godišnje je prosečno stradalo 16 ljudi, a bilo povredjeno 570, izjavio je gradski većnik resorno zadužen za saobfaćaj Igor Vojinović.

On je, povodom usvajanja Strategije bezbednosti saobraćaja na putevima u Nišu na poslednjoj sednici Skupštine grada Niša, takodje kazao da su istraživanja pokazala da malo više od polovine roditelja u Nišu koristi auto sedišta za decu mladju od tri godine, a još manji procenat roditelja koristi auto sedišta za decu staru od četiri do 12 godina.

“Zbog malog procenta roditelja koji za svoju decu koriste auto sedišta, Niš je na mapi koju je izradila Agencija za bezbednost saobraćaja obojen u crno. Medjutim, crnom bojom nije obojen samo Niš, već mnogi gradovi u Srbiji”, rekao je Vojinović.

On je podsetio da je grad Niš zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja prošle godine podelilo 30 auto sedišta roditeljima sa invaliditetom i roditeljima ratnim vojnim invalidima, a ove godine će za nabavku auto sedišta biti izdvojena dva miliona dinara.

“Ukoliko time spasimo život makar jednog deteta, uradili smo veliku stvar”, rekao je Vojinović.

Prema njegovim rečima, Strategija bezbednosti saobraćaja koju je usvojila niška skupština, podržava ciljeve nacionalne Strategije bezbednosti saobraćaja koja predvidja da do 2020. godine nema smrtno stradale dece i da broj smrtno stradalih i povredjenih u saobraćajnim nesrećama bude prepolovljen u odnosu na 2015. godinu.

“Tim ciljevima dodali smo još jedan vrlo ambiciozan plan, a to je da do 2021. godine na području grada Niša nema smrtno stradalih starijih od 65 godina”, izjavio je Vojinović.

Kako je kazao Vojinović prateći dokument Strategije bezbednosti je akcioni plan, a njime je predvidjeno stotinak aktivnosti čiji je cilj povećanje bezbednosti u saobraćaju.

“Akcenat je stavljen na rad sa decom. Analiziraće se svi putevi kojim se deca kreću do škole kako postavljanjem nove signalizacije i preregulacijom saobraćaja dodatno povećali njihovu bezbednost “, rekao je Vojinović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com