Sport

“Niš ima pristojne navijače”; Ne misle svi tako?

Pre samo dva meseca u Nišu je sprovedeno istraživanje Media i reform centra u saradnji sa Savetom za bezbednost Grada Niša, a uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, a glavna tema bili su navijači na području našeg grada, konkretno – Meraklije. Po brojnim parametrima niški navijači spadaju u red korektnih i neproblematičnih, mada uprkos tom istraživanju izgleda da ne misle svi tako.

Meraklije su grupa navijača iz Niša, okupljeni pre više od pola veka, a zvanično formirani 1989. godine. Nije slučajnost što nose baš ovo ime, jer njihovo navijanje i podrška, ne samo Radničkom, već svim lokalnim klubovima, gotovo nikada nije propraćena neredima… “Osim kada nam u goste dođu beogradski klubovi” – jedan je od zaključaka gore pomenutog istraživanja, međutim to sada nije tema.

Meraklije su znale da u sopstvenoj režiji organizuju putovanja ne samo u gradove Srbije već vrlo često i van granica naše zemlje, a sve sa ciljem da pruže značajnu podršku klubovima koji su se borili za sportske uspehe, da im budu “igrač više”. Pamti i naša reprezentacija vatrenu podršku Nišlija u gotovo svim sportovima, ali pamti je, nikako drugačije nego po dobru. Bez nereda, incidenata, psovki, zviždanja…

RK Železničar jedan je od lokalnih sportskih kolektiva na čijim se mečevima vrlo često mogu videti pripadnici ove navijačke grupe. U periodu 1994.-1998. Meraklije su zabeležile zlatan period u svojoj istoriji, a tada se povremeno, pored podrške lokalnom fudbalskom klubu, pružala i podrška Želji. Bilo je utakmica gde se preko 1000 ljudi okupilo “u kopu”, beležili su konstantnu brojnost i odlične koreografije, naročito one na evropskim kupovima između Želje i nemačkog Lemga ili danskog Gudmea.

Niški rukometni klub na putu je da ostvari istorijski uspeh – osvajanje titule prvaka države utakmica odluke igra se u Šapcu.

Iako je prvobitno bilo u planu da rukometaše koji će, ako Bog da, ispisati istoriju i doneti prvu ovogodišnju šampionsku titulu u Niš, na tom putu podrže i navijači, to se izgleda neće dogoditi.

Naime, nakon obezbeđenog prevoza za simpatizere kluba od strane Grada Niša i kompanije Niš ekspres, oglasili su se i u taboru domaćina. U dopisu Rukometnog kluba Metaloplastika, koji se poziva na odredbe Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, stoji da je „Železničar bio dužan da organizatora sportske priredbe obavesti o dolasku navijača najkasnije tri dana pre njihovog organizovanog polaska“, te da „ljubitelje rukometa“ i „posmatrače“, koje su Nišlije navele u dopisu, „zakon ne poznaje“, već samo „navijače“.

RK Metaloplastika je takođe obavestio Rukometni savez Srbije da „nije u mogućnosti da odštampa dodatni broj ulaznica za sutrašnju utakmicu, jer je, u skladu sa planiranim brojem posetilaca, odštampao i adekvatan broj ulaznica“.

RK Železničar se, u skladu sa ovim dopisom, odmah obratio direktoru lige, odgovornim ljudima u Rukometnom savezu Srbije i RK Metaloplastika, u kome ih je obavestio da odustaje od bilo kakve organizacije dovođenja navijača, ali i da ne može da spreči simpatizere kluba, građane Niša, da u sopstvenoj režiji dođu na utakmicu, te da će, ukoliko bude znao njihov tačan broj, o tome naknadno obavestiti domaćina i tako mu olakšati organizaciju utakmice.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je izrazio iskreno žaljenje zbog nerazumevanja domaćina i organizatora utakmice za ljubitelje rukometa iz Niša koji su želeli da budu deo pisanja istorije našeg kluba, ali ne želi da bilo kojeg svog sugrađanina dovede u bilo kakvu neprijatnost tokom putovanja, dolaska u Šabac ili ulaska u dvoranu, te se, stoga, organizovan odlazak na utakmicu otkazuje.

U nadi da će sve ovo biti dodatni motiv i našim rukometašima i brojnim simpatizerima kluba i ljubiteljima rukometa u Nišu da ih podrže u istorijskoj borbi, i da će mediji uskoro pisati o novim šampionima koji dolaze baš iz Niša, odbrojavamo sate do početka meča.

Za sve one koji su, nažalost, sprečeni do krenu u Šabac, jer ih tamošnji domaćini i Zakon “ne poznaju” obezbeđen je direktan TV prenos na RTS HD kanalu. 

A u slučaju pobede biće i dočeka za niške rukometaše i zajednička proslava šampionske titule!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com