Društvo

Niš – grad budućnosti

Zahvaljujući odlično urađenoj Stategiji za privlačenje stranih investitora, poslednjih godina u Nišu su učinjeni veliki pomaci. Upravo iz tih razloga grad Niš je dobitnik prestižnog priznanja “Evropski gradovi i regioni budućnosti 2018-2019” koju dodeljuje britanski Fajnenšel tajms (Financial Times).

Ovaj međunarodni poslovni časopis prepoznao je grad Niš kao poslovnu destinaciju izuzetnih potencijala, čime ga je svrstao u istu ravan sa brojnim gradovima Velike Britanije, Češke, Bugarske, Finske …

“Rezultati koje smo postigli u domenu zapošljavanja i dovođenja stranih investitora svrstavaju nas poslednjih godina u red uspešnih lokalnih zajednica. Priznanje kojim je Niš svrstan na listu ozbiljnih evropskih metropola, znači i da je Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, koja predstavlja alat lokalne samouprave u privlačenju investicija, upravo na dobrom putu. To prija, ali i obavezuje”, kaže Milan Ranđelović, načelnik Kancelarije.

Kontinuirana saradnja KLER sa lokalnim i republičkim institucijama, resorno zaduženih za ekonosmki i privredni razvoj, omogućila je Nišu da valorizuje svoje potencijale kojima raspolaže. Priznanje dobijeno u kategoriji privlačenja investicija, ne odnosi se samo na otvaranje novih radnih mesta, već i na prepoznavanje oblasti u kojima neki grad ili regija imaju najveću razvojnu šansu.

“Startna pozicija Niša u pogledu ekonomskog razvoja nije sjajna, ali je nemoguće ne primetiti da se na našem prostoru grade četiri fabrike, da je u nekim novim fabrikama već zapošljeno blizu 10.000 ljudi i da se u narednih nekoliko godina očekuje zapošljavanje još oko 7.500 ljudi. Očekuje nas i izgradnja velikog tržnog centra gde će, takođe, posla biti za domaće firme koje će izvoditi radove, a kasnije i zapošljavanje u trgovinama u samom centru. Uskoro u Nišu počinje izgradnja Naučno-tehnološkog parka, i to su sve primeri razvoja grada koje nisu u direktnoj vezi sa politikom, kako se često misli”, objašnjava Ranđelović.

Kada je grad Niš u pitanju tu se može govoriti i o razvoju IT sektora, mašinske i elektro industrije, po čemu je Niš bio prepoznatljiv u drugoj polovini prošlog veka. Unapređenje lokalne putne infrastrukture, povezanost Niša sa Koridorom 10, „revolucija“ koju je pokrenuo Aerodrom Konstantin Veliki povezavši Niš sa 11 evropskih destinacija, u značajnoj meri su doprineli da grad bude prepoznat kao destinacija budućnosti u koji treba ulagati, zaključuje Ranđelović.

Priznanje “Evropski gradovi i regioni budućnosti” britanski Fajnenšel tajms dodeljuje za period od dve godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com