Ekonomija

Niš dobio prvu javnu garažu

Prva javna garaža u Nišu koja se nalazi u ulici Vojvode Tankosića kod Doma zdravlja svečano je otvorena danas. Kapacitet garaže je 70 parking mesta, od kojih su četiri za invalidna lica, a parking će se naplaćivati 40 dinara na sat počev od 1. decembra, dok će narednih deset dana parkiranje biti besplatno. Prema rečima direktora JKP “Parking servis” Dejana Dimitrijevića, u večernjim satima u garaži će moći da se parkiraju stanari ulice Vojvode Tankosića, koji imaju stanarske karte. Garaža nosi ime Gorana Ostojića, pripadnika 63. padobranske brigade, koji je poginuo 1998. godine na Košarama tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

“Od jednog neuređenog parking prostora dobili smo prvu javnu garažu srednjeg nivoa, potpuno uređeno parkirališta, sa posebno označenim mestima za osobe sa invaliditetom, osvetljenog i pokrivenog, ali i obezbeđenog svim merama bezbednosti”, istako je gradonačelnik Niša Darko Bulatović. “Ovo je prva projektna garaža kroz koju smo uvideli sve prednosti i nedostatke parkiranja u gradu kako bi smo u skorijem periodu nastavili sa izgradnjom ovakvih parkirališta”.

Gradonačelnik Niša je najavio početak izgradnje još jedne javne garaže u gradu.

“Javna garaža je planirana i na prostoru na Sinđelićevom trgu za koju je finansijska konstrukcija već zatvorena. U toku je izgradnja i parkirališta između novog i starog Kliničkog centra. Ukupno gledano, samo na ova tri mesta podići ćemo kapacitet parking prostora na nivo koji zadovoljava potrebe sugrađana. To je oko 300 novih mesta na parkiralištu kod Kliničkog centra, na Sinđelićevom trgu preko 90 i ovde oko 70”, dodao je gradonačelnik Bulatović.

Direktor JKP “Parking servis” Dejan Dimitrijević je dodao da je izgradnja javne garaže kod Doma zdravlja kruna njihovog poslovanja poslovanja.

“Završili smo i otvaramo prvu javnu garažu u gradu na opšte zadovoljstvo svih nas, a posebno građane”, kazao je Dejan Dimitrijević. “Za sada ima 70 parking mesta s tim što postoji mogućnost da kapacitet garaže povećamo ukoliko se za tim pokaže potreba. Napalata je po satu i parkiranje neće biti ograničeno”.

Dimitrijević je dodao da je pre izgradnje javne garaže na tom prostoru bilo četrdesetak neuređenih parking mesta koja nisu ispunjavala ni tehničke uslove.

“Sada su mesta obeležena po najvišim standardima i konforna su, pristupne saobraćajnice su, takođe, konforne i bezbedne za prolaz vozila i parkiralište je odrađeno po najsavremenijim standardima, ispunjeni su svi tehnički uslovi u saradnji sa strukom, ekološki standardi na evropskom nivou su ispoštovani, tako da sada grad ima jedno od najmodernijih parkirališta. Na parkingu je postavljena najsavremenija led rasveta”.

Parking je urađen iz sopstvenih sredstava JKP “Parking servis”, odnosno iz investicionog kredita koji će biti vraćen od naplate parkiranja na ovom mestu.

“Parking servis” je posle 12 godina započeo jedan ovako veliki projekat i završio ga u istoj godini”, dodao je direkor Dimitrijević. “Vrednost celopkupnog projekta, nabavka i montaža savremene garaže ovog tipa je 30 miliona dinara”.

Paralelno sa ovom garažom, obezbeđena je i konstrukcija ovog tipa za najaktraktivnije parkiralište u gradu na Sinđelićevom trgu.

“Očekujemo da taj projekat bude završen iduće godine obzirom da je konstrukcija već stigla i nalazi se kod nas.U toku je priprema planske dokumentacije neophodne za početak radova. Tamo trenutno imamo 78 parking mesta, ali se radi o dupliranju površine i kada bude gotova projektna dokumentacija znaćemo tačno koliko će biti parking mesta”, najavio je Dimitrijević.

Otvaranju garaže prisustvovao je i predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković sa saradnicima kao i predsednici gradskih opština i direktori javnih preduzeća. Među zvanicama su se nalazili i predstavnici Udruženja pripadnika veterana 63 padobranske brigade, budući da je na njihov predlog garaža ponela ime jednog od njihovih pripadnika komandanta Gorana Ostojića koji je poginuo na zadatku 1998.godine.

“Zahvaljujem se gradu i svim dobrim ljudima koji nisu zaboravili našeg komandanta Gorana Ostojića koji je uvek bio prvi u svakoj akciji. Hvala im što nisu dozvoli da se njegovo ime ne zaboravi i da se ne zaboravi ono što je on učionio za ovu državu”, kazao je Dragan Jovanović ispred Udruženje pripadnika veterana 63 padonranske brigade.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com