Društvo

NIKAD KRAJA! Vandali oštetili klupe u parku “Bubanj”

Tokom Božićnih praznika, Spomen park “Bubanj”, ponovo je bio na meti vandala, kažu u opštini Palilula. Komunalna inspekcija ove gradske opštine, u okviru redovne kontrole, ustanovila je da je nepoznati izvršilac odneo drvene pokrivače sa klupa i oštetio vejnike, koji su postavljeni 2012. godine u okviru IPA prekograničnog partnerskog projekta opštine Palilula sa opštinom Bobov dol u Bugarskoj.

Tada je, u okviru ove investicije uz podršku EU od 180.000 eura i Grada Niša rekonstruisan amfiteatar, očišćena spomen obeležja, postavljeno 30 klupa, 15 vejnika i očišćen i uređen veći deo staza u parku.

“Komunalni inspektori opštine su stalno na terenu, međutim teško je izvršioce ovih nedela registrovati. Odgovarajuća logistika sa komunalnom policijom grada, kao i redovno prisustvo predstavnika komunalnih preduzeća na terenu, dala bi rezultate. Kazne za narušavanje komunalnog reda su male a sudije za prekrešaje su zatrpani predmetima,” kaže predsednik GO Palilula Aleksandar Ždrale.

U okviru zahteva o održivosti projekta u narednih pet godina od završetka investicije, opština Palilula je zbog određenih oštećenja, uložila krajem 2016.godine dodatnih 200 hiljada dinara kako bi se rekonstruisali oštećeni vejnici, klupe i amfiteatar.

Nije prošlo ni mesec dana od monitoringa komisije IPA programa, spomen kompleks uređen po projektu je ponovo devastiran. Za održivost i zaštitu prostora očigledno je potrebno obezbediti redovno održavanje i zaštitu ovog spomen kompleksa, kažu u opštini Palilula.


Inače, gradonačelnik Niša, Darko Bulatović najavio je prošle godine da će Spomen kompleks Bubanj biti rekonstruisan i u prvoj polovini 2017.godine zahvaljujući stredstvima od 19,8 miliona dinara koje je odobrilo gradu Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja po projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

Planirano je da se do kraja juna meseca 2017.obavi izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova na „pesnicama“ i „zidu“, uređenje pristupnih staza i platoa, izrada dekorativne i funkcionalne rasvete i uvođenje video-nadzora“.

Gradonačelnik Bulatović je tada izjavio „da je rukovodstvu grada jako stalo da se menja slika o Nišu. Uređenje kulturno-istorijskih spomenika upravo je prilika da pokažemo koliko je važno da se spomenici koji svedoče o istorijskoj prošlosti grada i ljudi koji su živeli na ovim prostorima, prezentuju turistima na najbolji mogući način“.

(D.Vidojković, EKOpolis)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com