Kultura

Nezaboravno predavanje o Rembrantu

U prepunoj sali Studentskog kulturnog centra Prof. dr Kamenko Marković održao je nezaboravno predavanje o jednom od najvećih genija u slikarstvu, Rembrantu. Profesor je prisutnima preneo svoju ljubav prema ovom geniju slikarstva.

Oni koji su slušali profesora Kamenka Markovića bili su opčinjeni onim što su čuli, jer kako kažu nisu mogli da sanjaju da neko u njihovom okruženju sa tolikio strasti govori već pet decenija o Rembrantu. To za Markovića ništa nije čudno, jer kako kaže od prvog trenutka još u Umetničkoj školi bio je najbolji poznavalac holandske umetnosti.

“Rembrant je bio i ostao moja jedina ljubav zbog svega što je učinio za holandsku, baroknu umetnost i istoriju slikarstva. Niko od slikara nije napravio takvu revoluciju u slikarstvu. Sve one najteže elemente u likovnoj umetnosti, problem distribucija svetlosti i senke Rembrant je to rešio na najbolji mogući način. Predmeti na slici su tako naslikani da svojom strukturom i materijalnošću fakture indukuju i svetlost i senku. U njegove slike ne ulazi dnevna, ili veštačka svetlost, već ti predmeti stvaraju čaroliju koja zaseni dušu čoveka”, objasnio nam je Marković.

Govorio je o Baroku, ali su ipak prisutni bukvalno gutali svaku rečenicu kada je profesor Kamenko Marković govorio o Rembrantu. Priča o genijalnom slikaru je bila tako organizovana od njegovog stvaralaštva, preko svih nedaća koji su ga pratili. Ipak, potpuni trijunf nastupio kada je pričao o sredini u kojoj je živeo, ali ne zbog sredine koja nije bila bogata i nije razumela genijalnog umetnika, već priča o potpuno materijalno upropašćenog umetnika nad sredinom koja nije bila kadra da prepozna jednog nadljudskog genija.

Kada je na kraju svog predavanja, ispratio Rembranta do grobnice, profesor je imao čak i suze u očima.

“Povodom jubileja 350 godina od smrti Rembranta, pozvan sam da učestvujem na naučnom skupu u Holandiji”, dodao je Marković.

Slikarka iz Babusnice Birgita Ristić se zahvalila profesoru i poklonila mu jedan svoj rad, a oni koji su slušali profesora Markovića su izrazili nadu da će održati još neko predavanje u neko dogledno vreme, o nekom drugom velikanu slikarstva.

“Meni je potreban prostor gde bi imao i video prezentaciju kako bi mogao da najplastičnije objasnim ono što govorim”, zaključio je Marković i najavio da ako uskoro bude nešto govorio to će biti o najvećem skulpturu moderne umetnosti Konstantina Brakušija. Po dometima onoga što je Brankuši uradio, ravna se sa onim što je Rembrant uradio. “To je jedna korenita revolucija da promenite oblik i smisao umetnosti”.

Ideja profesora Markovića je da spoji dva čoveka koji su potpuno srušili koncepciju zapadnih teoretičara, po kome jedan umetnik ne može postati veliki i ne može ostvariti ništa ako ne potiče iz porodice koja ima dugi niz bavljenja umetnošću. “Rembrant je rođen u porodici u kojoj mu je otac bio mlinar i majka pekar, a Brankušijevi roditelji nadničar i domaćica. Ako imate dara, ako imate želju da promenite nešto u umetnosti, vi to možete. Jer umetnost je samo promena, statičnost, ići linijom života  i linijom koja je već poznata u umetnosti ne donosi ništa novo”, rekao je Marković.

Na kraju predavanja, on je prisutne zamolio da daju prilog za mačke koje on neguje već godinama u parkiću ispred svoje zgrade u niškom naselju Duvanište.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com