Društvo

NE(VIDLJIVE), istinite priče žena sa invaliditetom

Forum teatar “Nevidljive” traje 90 minuta  i premijerno će biti prikazan u četvrtak 17. novembra u 18 sati u Deli prostoru. O svojim svakodnevnim problemima pričaće  žene sa invaliditetom, ali na malo drugačiji način.

Komad obrađuje živote, teme i probleme žena sa invaliditetom, sa željim da ovu problematiku približi široj javnosti, smanji predrasude koje vladaju i pokrene konkretne promene koje su neophodne za kvalitetniji  život osoba sa invaliditetom.

Nevidljive

“Predstava se sastoji iz tri modula, a u pripremi je učestvovalo dvadesetak žena. Teme koje komad obrađuje su zdravstvo, porodica i pristupačnost”, kazala je za Niške Vesti Jasmina Barać Perović, predsednica mreže “Iz Kruga Srbije”.

Forum teatar je vrsta interaktivnog pozorišta u kome su svi učesnici aktivni, na pozornici i u publici. Ova vrsta teatra smatra se sredstvom pomoću koga se može doći do socijalnih promena.

Forum teatar osmislio je i razvio brazilski pozorišni pedagog i reditelj Augusto Boal, kao specifičnu formu otvorenog pozorišta koje svojim predstavama reaguje na aktuelne i osetljive teme.

Fokus je na društvenim problemima koje je uglavnom teško, ali ne i nemoguće rešiti.

Predstava  u Deli prostoru deo je obeležavanja Nedelje žena sa invaliditetom koja traje od 17- 23. novembra.

“Žene sa invaliditetom su višestruko diskriminisana grupa, a nasilje i diskriminacija kojom su izložene najčešće u porodici, braku ili partnerskim vezama, u Srbiji je još uvek tabu tema o kojoj se nerado govori,” dodala je Barać Perović koja je od ove godine  predsednica mreže “Iz kruga Srbije”, pa će zbog toga i predstava premijerno biti prikazana u Nišu.

Forum Teatar pripremile su i izvode žene “Iz Kruga Niš”, “Centra za devojke Niš” i mreže “Iz Kruga Srbija”.

Nakon premijere u Deli prostoru, komad će moći da se vidi u još nekoliko srpskih gradova.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com