Kultura

NE PROPUSTITE: “Dnevnik jednog ludaka” premijerno u Nišu

“Dnevnik jednog ludaka” naziv je monodrame koju će ljubitelji pozorišne umetnosti moći da pogledaju u četvrtak 12. aprila na sceni Doma vojske u Nišu.

Reč je o delu Nikolaja Vasiljeviča Gogolja koje je napisano još 1831. godine. Skoro dva veka kasnije dramatizaciju teksta uradio je Dušan Matejić, niški glumac, kome je ova predstava bila završni, master rad na Fakultetu umetnosti.

“Posle tri godine igranja po Srbiji, učestvovanja na festivalima od Trebinja preko Skoplja do Novog Sada, prvi put igram u svom gradu. Mnogo volim ovu predstavu i uvek je igram sa novom radošću”, kaže Dušan Matejić.

Mladog niškog glumca Dušana Matejića publika je upoznala kroz predstavu THE PARTY, koju su radile kompletno niške snage.

Ovu urnebesnu komediju režirao je Marko Đurić iz Niša Marko Đurić u kojoj pored Dušana igraju i Aleksandar Marinković, Jasminka Hodžić i Jelena Orlović.

Predstava je na programu 22. aprila na sceni Narodnog pozorišta u Nišu.

Reč je o psihološko-grotesknom prikazu ludila, malog, običnog čoveka koji ima svoje frustracije i opsesije.

“On je običan, sitan i nebitan od koga ništa ne zavisi. Razočaran i unesrećen, jednoga dana poveruje da je veliki i važan i stvara svoj svet u kojem uživa. Međutim pod pritiskom realnosti on iz svog nadrealnog sveta pada u duboku tragediju i završava u duševnoj bolnici. To je priča velike većine nas i ja sam se stalno pitao da li je on stvarno lud ili nije”, objašnjava Dušan.

Postoje podaci, da je Gogoljeva pripovetka prva u istoriji književnosti koja obrađuje motiv šizofrenije, ali za Dušana Matejića glumca koji ima malo godina upravo to je bio izazov.

“Zaintrigiralo me ono čega nije bilo u tekstu. Istraživao sam motive i razloge zašto je taj moj Aksentije Ivanov Popriščin postao čovek sa psiholoških poremećajem. Odgledao sam čak nekoliko dokumentaraca koji su rađeni na temu života pacijenata duševnih bolnica, od buđenja do odlaska na počinak. Predmet mog istraživanja i jeste bilo šta raditi, kako raditi, na koje načine i kojim sredstvima se treba služiti pri stvaranju i odbrani lika. Nadam se da sam uspeo u svojoj nameri”, kaže ovaj daroviti mladi glumac.

Da li je uspeo niška publika moće će da vidi i oceni u četvrtak 12. aprila na sceni Doma vojske. Predstava počinje u 20 sati.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com