Društvo

Ne daj bože da te “strefi” krpelj!

Proleće, visoke temperature i vlaga u ovo doba godine pogoduju razvoju krpelja, te se često građanima savetuje oprez tokom boravka u prirodi. Međutim, šta ako se insekt, ipak, dočepa vaše kože?

Redakciji „Niških vesti“ javio se sugrađanin, Dragiša, koji je preživeo čitavu dramu zbog krpelja.

S obzirom na to da se bavi pčelarstvom, Dragiša je često u prirodi i na mestima gde krpelja, u ovo doba godine, ima na pretek. Samopregledom je utvrdio problem i odmah otišao kod svog lekara u ambulantu Delijski vis, gde su kazali da ne mogu da mu pomognu. Dragiši su izdali uput za Kliniku za hirurgiju Kliničkog centra Niš i drama je počela.

„U bolnici, na hirurgiji, su me pregledali i poslali u Hitnu pomoć. Po dolasku tamo dočekao me još jedan šok, da „oni to ne mogu da saniraju“. Na moje insistiranje, dobio sam odgovor da sačekam, posle čega je ekipa otišla kod svog direktora, da, kako su kazali „razmotre šta da rade“. Posle pola sata dobio sam silne upute da se javim lekaru na Klinici za plastičnu hirurgiju, Infektivnoj i Klinici za kožne bolesti. Na Klinici za plastičnu hirurgiju me je dočekala samo medicinska sestra koja me je ponovo vratila u Urgentni centar, a ovi, opet, poslali nazad. Jedini konkretan lekarski savet dobio sam na Infektivnoj klinici, gde su mi posle pregleda kazali da pratim otok i crvenilo koji postoje, da se javim lekaru ako počne da se širi i da za 15 dana uradim analizu krvi za uspostavljanje dijagnoze Lajmske bolesti. Pčelarstvom se bavim decenijama, sa krpeljima nisam imao tako često problem, ali ovako nešto nisam niti doživeo niti očekivao od niškog zdravstva“, kaže Dragiša, vidno zbunjen i razočaran.

Kako nam je rekao dr Ljubiša Radomirović dežurni lekar u Hitnoj pomoći, primarno zdravstvo je prvenstveno nadležno za uklanjanje krpelja, gde spada i ova služba.

„Pacijenta prevenstveno treba da pregleda njegov izabrani lekar i da izvrši intervenciju. U slučaju da to ne može da se reši ambulantno, pacijent se šalje u ustanovu višeg ranga“, kaže dr Radomirović.

Hitna pomoć koja bi, po logici stvari, trebalo da pruža ovakvu vrstu medicinskih usluga, nije ni opremljena za ovakve intervencije, jer, kako su kazali Dragiši, pincete, koje imaju, nisu dovoljne, jer, da bi proverili da li je glava krpelja ostala u koži potrebna je lupa, koju u Hitnoj nemaju.

U Domu zdravlja, koji je primarna zdravstvena ustanova, su nam potvrdili da oni jesu nadležni za ovakve intervencije.

„Za uklanjanje krpelja nadležan je Dom zdravlja Niš, kao i sve ustanove koje se nalaze na nivou primarne zdravstvene zaštite. One su takođe, zadužene i za inicijalno praćenje pacijenta posle izvršene intervencije. U slučaju pojave komplikacija pacijent se upućuje na viši nivo zdravstvene zaštite. U konkretnom slučaju radilo se o komplikovanom slučaju koji je zahtevao poseban postupak na višem nivou zdravstvene zaštite, zbog čega je pacijent upućen u Klinički centar“, kazala je Nevena Simović PR Doma zdravlja Niš.

Koja klinika je referentna za intervencije vađenja krpelja i dalje je nepoznato.

Da li je reč o sistemskoj grešci, neorganizovanosti zdravstva, nedostatku potrebne opreme, teško je zaključiti, ali da pacijenti ne mogu da računaju na brzu intervenciju, evidentno je.

Pacijentima sa ovakvim problemom ostaje mogućnost da uz određenu sumu novca problem reše u privatnim ambulantama, kako onim koje leče ljude, tako i u veterinarskim ambulantama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com