Kultura

Nakon Toronta, predstavljanje „Midara“ i u Nišu

Udruženje za saradnju sa dijasporom „Matica“ poziva sve zainteresovane Nišlije i Nišlijke na promociju romana „Midar“, čiji je autor književnik Ilija Šaula koji živi i stvara u američkoj državi Pensilvaniji. Posle Novog Sada i Beograda, niška Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ ugostiće Šaulu 17. oktobra, od 19 sati.

Osim autora na promociji će govoriti i istoričar Milan Ranđelović, odabrane delove čitaće mlada glumica Anastasija Cvijanović, a u ulozi moderatora biće doktorantkinja filologije Milica Vučković.

Ljubitelji pisane reči u tri najveća grada naše zemlje, Beogradu, Novom Sadu i Nišu, susreću se ovih toplih jesenjih dana sa piscem Ilijom Šaulom i romanom bajkovitog naziva „Midar“, prvobitno predstavljenog javnosti u Torontu u maju.

Njegov naslovni junak je sa sobom doneo „dah neke vekovima, možda i milenijumima stare tajnovitosti, istovremeno opor i svež miris gustih i divljih šuma, visokih planinskih vrhunaca, mračnih dubodolina i još mračnijih pećina“. „Midar“ je „velika filozofska ispovest“ i autor je „izbegao zamku i izazov da napiše čistu filozofsku knjigu, već vešto i domišljato primenjuje formu romana“. U pitanju je „sažet, efektan i izazovan umetnički prikaz prošlosti, sadašnjosti i večnosti, radosti i patnje, smisla i besmisla, prolaznosti i trajanja“, navode recenzenti knjige najavljujući njenu promociju.

Šaula je rodom sa Korduna i u pensilvanijskom gradu Vest Česteru vodi istoimenu književnu radionicu koja objavljuje prvence nadarenih stvaralaca, uglavnom potpuno besplatno. Do sada je napisao šest knjiga poezije i proze, a „Midar“, sedmo delo po redu, mu je prvi roman.

Još jedna prezentacija „Midara“ očekuje Beograđane dan nakon niške, 18. oktobra od 19 sati u Matici iseljenika i Srba u regionu, ali i na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, od 21. do 28. oktobra, na kojem će se „Midar“ naći na štandu Izdavačke kuće „Alma“.

„Dođite i donesite reči“, poručuje Ivan Kalauzović Ivanus iz Udruženja za saradnju sa dijasporom „Matica“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ključne reči

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close