Društvo

“Najzimnica 2018” u Domu vojske

Tradicionalna jesenja manifestacija “Najzimnica 2018”. održaće se u petak, 5. oktobra, od 12 časova u Domu vojske Srbije u Nišu, u organizaciji Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

Prijavio se rekordan broj učesnika iz Srbije, Bugarske i Makedonije, koji će prezentovati proizvode od voća i povrća pripremljenih po tradicionalnim recepturama.

Biće više od 3000 eksponata i oko stotinu takmičara. Sigurno bi ih bilo više, ali zbog nedostatka prostora morali smo da ograničimo prijavljivanje”, kaže Zoran Mirašević predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

Svojevremeno je ova manifestacija bila održavana u prostoru niškog sajmišta, koje je decenijama bilo neiskorišćeno. Ako me sećanje ne vara, upravo je takmičenje u pripremanju zimnice bilo prvo koje je smo tamo organizovali i na neki način oživeli taj prostor. To je sada kineska prodavnica.  Niš i niški ugostitelji zaslužuju mnogo veći prostor, ako ni zbog čega drugog, bar zbog toga što su, učestvujući na brojnim gastro-turističkim festivalima u zemlji i inostranstvu, sa velikim uspehom predstavljali i Niš i jug Srbije i što su svoju misiju popularasinja struke ostvarili u punom kapacitetu. Iz godine u godinu raste interesovanje i među učesnicima, a i posetilaca je sve više”, ističe Mirašević.

Ono što je važno razmena iskustava, znanja i veština profesionalaca, amatera i učenika ugostiteljskih škola, na jedinstven način, pružiće veći značaj očuvanju i negovanju srpske tradicionalne zimske kuhinje. Ideja organizatora je da na ovaj način motiviše građane da pokrenu sopstveni biznis i sačuvaju recepture od zaborava.

Pripremanje zimnice nije lako, ali je vredno i značajno. Osim što će posetiocima biti pružena bogata paleta slatkog i kiselog programa, koji mogu da probaju ili da kupe, ponešto će moći i da nauče kroz razgovor sa našim takmičarima. Uz sve to, mi kao organizatori ćemo, i ovaj put, u potrazi za najoriginalnijom recepturom, nagraditi najkreaitivnije, a njihovi recepti će se naći u knjizi koja je u pripremi. To će biti jedan pisani dokument srpske tradicije  kulture ishrane, koji ćemo ostaviti mlađim generacijama”, naglašava Mirašević.

Sve učesnike takmičenja ocenjivaće međunarodni žiri, koga čine profesori ugostiteljsko-turističkih škola i majstori kulinarstva, a predsedavaće Vuko Mitrović predsednik Kulinarske asocijacije ugostiteljskih i turističkih radnika Crne Gore.

Mnoge manifestacije su krenule iz Niša

Sve ugostiteljsko-turističke manifestacije koje organizuje Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, odvijaju se pod jednim zajedničkim nazivom „Zlatne ruke“. „Najzimnica 2018“ deo je ovog projekta koji je u Nišu pokrenut pre nekoliko decenija.

U poslednje vreme gotovo svaki grad u Srbiji ima neke „Zlatne ruke“. Meni je drago da je tako, ali moram da istaknem da su mnoge manifestacije krenule iz Niša. Naime pre više od 30 godina, ja i pokojni Vlada Petrović, tada direktor Turističke organizacije Niš, smo došli na ideju da pokrenemo takmičenje ugostitelja. Znate ono kad kažu „ruke ti se pozlatile“, kad neko nešto lepo uradi, baš iz tih razloga i naziv manifestacije, ali i želja da sve te vredne ljude promovišemo i ukažemo na značaj koji oni imaju u razvoju ugostiteljsko-turističke privrede. I to je tako krenulo, sve ostalo je istorija“, otkriva Mirašević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com