Zdravlje

Najsavremeniji aparat “KJUZA” stigao u operacionu salu Neurohirurgije u Nišu

Nova sala Klinike za neurohirurgiju, „bogatija“ je za još jedan, najsavremeniji aparat koji će unaprediti gotovo sve operativne zahvate na mozgu. Niš je dobio ovaj aparat zahvaljujući dogovoru Uprave ove zdravstvene ustanove i Ministarstva zdravlja, ali i pre svega ličnog angažovanja Ministra zdravlja, Zlatibora Lončara, kažu u niškom Kliničkom centru.

Dugoočekivana „Kjuza“, već je namontirana u operacionoj sali za neurohirurgiju, a nakon aplikativne obuke i zvanično će početi da se koristi. Prema rečima stručnjaka iz neurohirurške oblasti, rad na Kjuza aparatu učiniće da se u operacionim salama nove zgrade, ubuduće rade i najkomplikovaniji zahvati.

“Na ovaj aparat smo dugo čekali, jer to znači da više neće biti potrebe za slanjem pacijenata na operacije u druge zdravstvene centre, jer ćemo sada uz pomoć Kjuze i neurohirurškog mikroskopa sada raditi i najkomplikovanije procedure, jer ćemo tačno moći da lociramo i napravimo razliku između zdravog i bolesnog tkiva mozga, a to je u našem poslu od presudnog značaja”, istakla je doc.dr Vesna Nikolov, direktorka Klinike za neurohirurgiju KC Niš.

S’ obzirom na to da je reč o najnaprednijoj novoj tehnologiji, plan je da celokupno osoblje Klinike, a pre svega hirurzi, prođu prvenstveno dvonedeljnu aplikativnu obuku, nakon čega će, kako tvrde i lekari ali i edukatori, biti potpuno spremni za rad.

“Dogovor je, a tako je i svuda u svetu kada se uvode nove procedure i nova aparatura, da prvo svi prođemo neophodnu obuku, a to ćemo raditi tako što ćemo koristiti razne predmete, u ovom slučaju počeli smo sa „obradom pomorandže“, koja treba da imitira tkivo koje ćemo obrađivati i slobodno mogu da kažem da smo sigurni da ćemo to vrlo brzo savladati i početi da ga koristimo i u svrhe za koje je namenjen, za operacije naravno”, napominje oduševljeno direktorka Klinike, doc.dr Nikolov.

I u Upravi KC Niš ističu da je ovo zaista velika stvar za razvoj i unapređenje neurohirurških procedura koje će hirurzi obavljati u novoopremljenom prostoru.

“Uz jedan od najmodernijih operativnih neurohirurških mikroskopa na svetu, kojim je, zahvaljujući pomoći i razumevanju države, sala opremljena još pre svečanog otvaranja nove zgrade, a zahvaljujući kome je naš Klinički centar postao referentna ustanova u zemlji za dalju edukaciju lekara, Kjuza će pružiti dodatne mogućnosti za rad i izvođenje najkomplikovanijih operativnih zahvata, tako da ćemo u našim salama moći ubuduće da zbrinemo sve pacijente sa juga i jugoistoka zemlje”, istakao je prvi čovek niškog Kliničkog centra, prof.dr Zoran Radovanović.

Tokom prošlonedeljne posete prof.dr Danice Grujičić niškom Kliničkom centru, ona je pojasnala da rad na ovom aparatu znači da će kolege u Nišu moći bezbedno da operišu pacijente, brže i efikasnije i ono što su nekada radili za četiri sata, sada će da urade za sat i po i bezbednije po same pacijente.

“Aparat je, zapravo, ultrazvučni vibrator kojim razbijate tumor, a istovremeno se taj tumor aspirira i na taj način se evakuiše iz mozga. Proces operacije se ubrzava i ne gubi se vreme na hemostazi, odnosno, zaustavljanju krvarenja na klasičan način. U toku rada hirurzi dolaze do zdravog tkiva koji ovaj aparat ume da prepozna i da poštedi. U takvim uslovima, hirurg može da bude radikalan, da odstrani tumur, ali istovremeno da sačuva ono što je zdravo“, objašnjava dr Danica Grujičić i dodaje da su kadrovksi potencijali Klinike za neurohirurgiju izuzetno veliki, a sa dolaskom aparata „kjuza“ dobijaju mogućnost da se u velokoj meri posvete operacijama na mozgu”, rekla je tada jedna od najboljih neurohirurga u Srbiji.

Trenutna vrednost ovog aparata na tržištu iznosi 17 miliona dinara, a on je nakon dogovora Uprave KC Niš sa Ministarstvom zdravlja, trenutno dat na besplatno korišćenje u periodu od četiri meseca, nakon čega rukovodstvo ima u planu da učini sve, da Kjuza i zvanično postane vlasništvo Ustanove.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com