Društvo

Najbolji svetski kuvari na niškom Gastro turističkom festivalu (FOTO I VIDEO)

Kiša nije sprečila organizaciju Gastro-turističkog festivala u parku Sveti Sava u Nišu. Okupilo se više 700 učesnika iz 24 zemlje sveta koji se takmiče u   pripremanju jela nacionalne kuhinje na tradicionalan i moderan način, riblje čorbe, ribljeg parpikaša i jela od ribe, pripremanje roštilja, pice, slanih i slatkih pita, torti i kolača.

Pored takmičara iz Srbije, svoja nacionalna jela pripremaju timovi iz Italije, Rumunije, Turske, Izraela, Engleske, Crne Gore, Kipra, Grčke, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Nemačke, Švajcarske, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Portugalije…

Rad takmičara pratiće sudijski timovi sastavljeni od svetski priznatih majstora kulinarstva koji će i odlučivati o pobedniku manifestacije, ekipnim i pojedinačnim pobednicima u svim kategorijama

“Došao sam iz Izraela i ovde sam već četvrti put. Zoran Mirašević je moj prijatelj i festival koji on organizuje uvek okupi vrhunske kuvare. Kuvari iz Srbije su odlični. Danas na festivalu promoviše se mnogo različitih svetskih kuhinja i specijaliteta. Ima srpskog rostilja, italijanske pizze, riblje čorbe, ima svega. Srpski specijaliteti su naročito ukusni. Raduje me pripremanje velike pljeskavice od 65kg. To će biti atrakcija i za posetioce i za nas koji smo došli iz inostranstva, ali i veliki izazov za one koji je budu spremali.Tako nešto se ne viđa često”, rekao je za Niške Vesti Moše Akobi profesor Akademije za kulinarstvo u Tel Avivu i međunarodni kulinarski sudija.

Dodao je i da je Srbija lepa zemlja. “Dopada mi se to što ima puno zelenila. Ljudi su dobri a žene prelepe”.

Vuko Mirović, međunarodni sudija i predsednik asocijacije šefova Crne Gore kaže da uprkos tome što pada kiša ni jedan takmičar nije izostao.

“Nama je cilj da promovišemo mlade ljude, kako bi za nekoliko godina ponovo dobili vrsne i kvalitetne kuvare”, rekao je Mirović.

 

Građani mogu da degustiraju sve specijalitete, istakli su organizatori. Svi rado dolaze u Niš između ostalog i zbog toga što naš je grad  poznat i kao grad odlične kuhinje i gostoljubivih ljudi.

“Došao sam čak u Srbiju, a osećam se kao kod kuće zato što i u Londonu pada kiša. Ovde sam bio pre dve godine i jako mi se dopalo i zato sam se ponovo vratio”, kazao je Teri Vuko koji je obišao ceo svet, pa i iz Niša ide ponovo da sudi na drugom festivalu.

Sva takmičenja biće održana u parku Svetog Save. Najatraktivnije za posetioce manifestacije, svakako će biti pripremanje velike pljeskavice od 65 kg i leskovačke mućkalice od 3.000 litara, za šta su zaduženi majstori leskovačke kuhinje, koje nas očekuje u subotu 17. juna od 17 časova.

Gastro-turistički festival održava se petu godinu zaredom, pod pokroviteljstvom grada Niša i GO Mediana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com