Kultura

Nagrada “Gospođi ministarki” na evropskom festivalu

Na Evropskom festivalu putujućih pozoršta u Slivnici u Bugarskoj, predstava „Gospođa ministarka“, Narodnog pozorišta Niš, dobila je nagradu grada za najbolju predstavu.

Niški teatar gostovao je na ovom festivalu poslednje večeri, a publika je ansambl predstave, pozdravila gromoglasnim aplauzom i ovacijama.

Gospođa Ministarka je na repertoaru pozorišta od 2009. godine.

Reditelj Dušan Jovanović i glumci Narodnog pozorišta u Nišu uspeli su da naprave predstavu koja se neće gledati samo danas; predstavu o kojoj će se pričati kao o ministarki Žanke Stokić ili Ljubinke Bobić. I u tome su uspeli sasvim. U Nušićevoj komediji reditelj je moćno razigrao novo i neviđeno. Predstava ne pati od dosadnog savršenstva, ali je moćna, uzbudljiva, dinamična, nabijena tragikomičnom energijom.

„Gospođa ministarka“ u scenskom tumačenju Dušana Jovanovića osavremenjen je i vrlo apsurdan prikaz ludila žeđi za vlašću, sočno smešna kritika mentaliteta, ali i spretno realizovan niz burlesknih situacija. Predstava je osvežena nizom novih motiva, u odnosu na Nušićev tekst, koji obogaćuju značenjski nivo predstave, kao i njene komičke vrednosti. Predstava za priču, komentare, za dug i lep pozorišni život koja će ostati upamćena kao predstava koja je ozbiljno, dramatično čak, shvatila Živkinu muku, a da, pri tom, Živkin uspon i pad nije lišila komičnosti višeg reda, komičnosti koja izrasta iz opsežne nemoći da se nešto stvarno i trajno promeni.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com