Kultura

Nagrada “Branko Miljković” ovogodišnjem “princu poezije” biće dodeljena u Gradskoj kući

Manifestacija dani Branka Miljkvića, koja je počela izložbom “Uzalud je budim”, nastavlja se u sredu 24. maja kada će biti dodeljena nagrada ovogodišnjem „princu poezije“.

Laueratu nagrade za knjigu poezije iz 2016. beogradskom pesniku Marjanu Čakareviću nagrada će biti uručena u Gradskoj kući od 18 sati.

Ovogodišnji laureat do sada izdao 5 knjiga poezije, a nagradom “Branko Miljković” biće nagrađen za knjigu „Tkiva“ u izdanju „Povelje“ iz Kraljeva. U izboru za „princa poezije“ ove godine bilo je 8 književnika, a vranjski pesnik Miroslav Cera Mihailović povukao se iz užeg izbora.

Kako najavljuju u NKC-u Miljkovićeve i Čakarevićeve stihove na dodeli nagrade čitaće mladi niški glumac Akademskog pozorišta SKC-a Miloš Unić. U programu, koji će voditi književnik Velibor Petković, učestvovaće i predsednica žirija za dodelu nagrade Dragana V. Todoreskov.

U Gradskoj kući prema najavama, biće i muzički deo programa, u okviru koga će poznata niška hornistkinja Evica Radevska, uz klavirsku pratnju Marije Dinov Vasić, izvesti dela svetskih kompozitora.

“Muzički deo programa će činiti kompozicije dvojice savremenih svetskih kompozitora – “Across a River’s Dream” Terija Plamerija i kompozicije “Relato Zingaro” i “Relato Nocturno” iz koncerta za hornu i orkestar “Concierto en Relatos Breves” argentinskog kompozitora Roberta Pintosa”, navode u NKC-u.

Poseban gost dodele nagrade biti Magdalena Došen iz Zagreba koja je 2015. pokrenula manifestaciju „Miljkovićevi dani“ u ovom gradu.

U okviru Miljkovićevih dana, u sredu od 12:30 Jovan Mladenović, viši kustos Narodnog muzeja u Nišu održaće školski čas u Gimnaziji „Stevan Sremac“ o tome kako je pesnik proveo svoje dane u ovoj školi. Čakarević će i ovde čitati svoju poeziju, a stihove će govoriti i članovi literarne sekcije Gimnazije.

Nagrada „Branko Miljković“ dodeljuje se od 1971. godine, a pokrenuta je 11. februara na desetogodišnjicu Miljkovićeve smrti.

Izložbu u okviru Miljkovićevih dana, koja je postavljena u prostorijama nekadašnjeg Radio Niša, posetioci će moći da vide do kraja maja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com