Društvo

Način obrazovanje dece sa autizmom problem koji najviše muči roditelje

Istraživanje koje je obuhvatilo 238 porodica pokazalo je da je obrazovanje dece sa autizmom trenutno najveći problem koji muči njihove roditelje, kaže dečiji psihijatar Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu Milica Pejović Milovančević na Simpozijumu u Nišu posvećenom autizmu.

Kako objašnjava Milovančevićeva, roditelji su tokom istraživanja rekli da je dobro što dobijaju dodatnu pomoć i podršku države, međutim, čak trećina roditelja tvrdi da se oseća diskriminisano i da imaju velike probleme jer su mnogi od njih morali da napuste posao da bi brinuli o detetu sa autizmom.

“Hteli smo da vidimo šta je to što roditelje muči i na koji način mi možemo kao struka da pomognemo njihovoj deci da bolje funkcionišu”, kazala je ona.

Predstavnik udruženja roditelja “Ringeraja” smatra da deca sa autizmom imaju podršku države u pogledu zakona, propisa i uredbi, ali je “neophodno da društvo u celini prihvati inkluziju dece sa autizmom i da ljudi shvate da je ona normalan proces”.

Ministar zdravlja i v.d. Kliničkog centra na Simpozijumu u Nišu: foto J. Ć.

Ne zna se tačan broj obolelih od autizma

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je tokom uvodne reči na Simpozijumu najavio da će najkasnije do kraja godine naša zemlja dobiti registar dece sa smetnjama u razvoju, tako da će biti ustanovljen precizan broj dece sa autističnim poremećajima.

“Danas niko sa sigurnošću ne može da kaže koliko je u Srbiji dece sa autizmom. Prema podacima nekih udruženja, u našoj zemji živi nekoliko hiljada osoba sa autizmom, ali je broj sigurno značajno veći ukoliko se uzme u obzir spektar autističnih poremećaja”, rekao je Lončar.

On je naglasio da Nacionalni program za razvoj u ranom detinjstvu predviđa i izradu vodiča za ranu detekciju dece sa poremećajem u ponašanju i formiranje razvojnih savetovališta u svakom okrugu.

Dvodnevni Simpozijum pod nazivom “Živeti s autizmom – iz perspektive pacijenata, roditelja i profesionalaca” okupio je u Nišu oko 300 domaćih i stranih stručnjaka, kao i roditelja osoba sa ovom bolešću iz cele zemlje.

Cilj je, kako ističu stručnjaci, da se naprave ozbiljni temelji vezani za rad sa decom sa autizmom i njihovim roditeljima, na nacionalnom nivou.

Simpozijum organizuju UNICEF i Društvo za dečju i adolescentnu psihijatriju i srodne struke Srbije (DEAPS), u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Savezom udruženja Srbije za pomoć osobama s autizmom. Aktivno učešće u organizaciji naučnog skupa uzela je i “Autizm Spiks”, najpoznatije i najveće svetska organizacija koja se bavi podrškom osobama sa autizmom i njihovim porodicama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com