Društvo

Na “Međi” generalna proba jedne od najsloženijih borbenih operacija

Povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, Vojska Srbije će od 05. do 11. novembra izvesti združenu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem „Vek pobednika 1918-2018“.

Tim povodom pripadnici Vojske Srbije, inspirisani slavnim junačkim podvizima srpske vojske, izveli su u sredu na poligonu “Međa” kraj Niša generalnu probu jedne od najsloženijih borbenih operacija suprotstavljanje terorizmu, a vežbi je prisustvovao mistar odbrane Aleksandar Vulin kao i general Milosav Simović.

Foto: Jelena Ćosin

“Vežba se izvodi na 10 lokacija, jedna od njih je “Međa” gde su u sredu vršene pripreme i uvežbavanja za dan visokih zvanica. Izvođenjem vežbi pripadnici Vojske Srbije sećaju se slavnih predaka i srpske vojske koja je vojevala u Velikom ratu i na kraju pobedila. Kroz ove vežbe mi ćemo prikazati našu osposobljenost, posebno kroz vatru, pokret, silinu udara, iskazaćemo obučenost naših jedinica za izvršavanje taktičkih i vatrenih zadataka”, rekao je za “Novosti” prvi čovek odgovoran za planiranje, organizovanje i izvođenje vežbim komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović.

Vežbu rađenu po temi “Ojačani bataljon vojne policije u protivterorističkoj operaciji” su izvele snaga specijalne brigade u sadejstvu sa snagama vojne policije i ratnog vazduhoplovstva, protivazdušne odbrane i to na osnovu iskustva iz borbe protiv terorizma na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Foto: Jelena Ćosin

„Vek pobednika 1918-2018. ”Organizuje se još i na poligonima „Pasuljanske livade“, „Pešter“, „Titel“, „Borovac“ i „Orešac“ i u rejonima Velikog Jastrepca, Zvorničkog jezera, Sremske Mitrovice i u Beogradu. Na vežbi će učestvovati oko 8.000 vojnika, zatim 645 složenih borbenih sistema Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Foto: Jelena Ćosin

Od najznačajnijih borbenih sistema Kopnene vojske koji učestvuju na vežbi, kako pojašnjavaju u VS, izdvajaju se: Tenk M84, borbeno vozilo pešadije M80, samohodna haubica 122 mm „Gvozdika“, borbena oklopna vozila POLO M83 i BRDM – 2, top haubica 152mm „Nora“ i višecevni lanseri raketa „Oganj“ i „Plamen-S“, samohodna lansirna oruđa „Strela 10M“ i „Strela1“, vozilo borbeno policijsko M-83, mali „Miloš“, brodovi, remorkeri, čamci, amfibijska vozila, radar „Žirafa“, terenska vozila „Hamer“, „Defender“, inžinjerijska, terenska i druga specijalna vozila. Iz sastava Ratnog vazduhoplovstva, na vežbi će učestvovati: MIG-29, „ORAO J22“, „Galeb“, i AN-26, helikopteri „Gama“, MI-8 i MI-17, sistem „KUB“ i radar AN TPS-70.

ZDRUŽENA TAKTIČKA VEŽBA SA BOJEVIM GAĐANjEM „VEK POBEDNIKA 1918-2018“

Odgovoran za planiranje, organizovanje i izvođenje vežbe je komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović, a rukovodilac vežbe brigadni general Vladeta Baltić.

Odgovorni za izvođenje vežbe po mestima izvođenja:

  1. za prikaz na poligonu „Pasuljanske livade“ – pukovnik Slađan Stamenković,
  2. za prikaz na poligonu „Pešter“ – brigadni general Željko Kuzmanović,
  3. za prikaz na poligonu „Titel“ – brigadni general Željko Petrović i kapetan bojnog broda Andrija Andrić,
  4. za prikaz na poligonu „Međa“ – brigadni general Miroslav Talijan,
  5. za prikaz na poligonu „Borovac“ – brigadni general Slobodan Stopa,
  6. za prikaz vežbe u Sremskoj Mitrovici – brigadni general Željko Petrović,
  7. za prikaz na Zvorničkom jezeru – pukovnik Siniša Stašević,
  8. za prikaz na poligonu „Orešac“ – potpukovnik Vladimir Petrić,
  9. prikaz na Velikom Jastrepcu – potpukovnik Zoran Vukadinović i
  10. za prikaz vežbe u Beogradu – potpukovnik Goran Colić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com